Ganduri de dimineata. Motiunea de cenzura si protestul social nu sunt cauze pierdute

Ideile vizand progresul se nasc greu si se impun si mai greu, dar intotdeauna merita sa lupti pentru ele. Si, mereu, cu fata spre democratie. Chiar daca motiunea de cenzura si protestul social nu-si vor atinge scopul, ele nu vor ramane fara efecte.

In masura in care evenimentele antiguvernamentale de azi se vor pastra in limitele democratiei constitutionale, cauzele sociale ale acestora nu vor putea fi ignorate. Tocmai de aceea sunt tot atat de importante aspectele care tin de rationalitatea scopurilor si inteligenta emotionala.

Nicio inteligenta politica nu va putea insa sa nu observe  nevoia unei depresurizari, a unei supape sociale. Desi poate in mod discret si fara a recunoaste, Puterea va fi obligata sa faca un pas inapoi in politica de austeritate, pentru a nu mai risca sa piarda totul, ceea ce va insemna un pas inainte pentru Opozitie.

Increderea in cauza si in lideri este fundamentala. PSD merita elogiul si respectul romanilor, pentru ca si-a asumat responsabilitatea unei lupte poate inegale, dar legitime si necesare. Precum noua stanga in protestele din Mai 1968, din Franta, social-democratii romani au incercat sa fie rezonabili, cerand imposibilul.

Cred ca acelasi lucru ar trebui spus si despre PNL, care, in ciuda deosebirilor ideologice, a ramas pe aceleasi pozitii, asigurand unitatea relativa a Opozitiei, iar acelasi lucru ar trebui sa se intample si in viitor.

Raportul de forte nu este imuabil, dar schimbarea lui cere timp si actiuni perseverente, precum picatura chinezeasca. Si, iarasi, unitate si solidaritate. Pentru a nu deveni un teren arid, pe care sa nu incolteasca decat semintele invrajbirii pustiitoare, pluralismul si dihotomia nu ar trebui exacerbate, ci moderate de cuantorul numit interes national.

In acelasi timp, motiunea si protestul ar putea reprezenta o lectie si pentru electorat, de responsabilizare a actului cetatenesc de mandatare, prin vot, a alesilor sai.

Exercitiul de democratie de astazi va fi pentru toti si unul de crestere, de maturizare politica si sociala.

Noaptea de dinaintea motiunii si protestului ar fi putut fi un sfetnic bun pentru unii parlamentari ai Puterii, dar si al unor lucruri necurate, puse la cale de altii. Traim intr-o lume reala, nu intr-una ideala, motiv pentru care ar trebui sa ne obisnuim sa gandim intr-o asemenea cheie-dubla, pentru a fi pregatiti sa infruntam necunoscutul.

Am privit, in miez de noapte, pe site-urile de stiri si am constatat ca Puterea nu doarme, acestea fiind pline cu mesaje de diversiune si manipulare, calate pe descurajare si delegitimare. Rezistenta la manipulare si imunizarea la zvonuri vor trebui sa devina obiective ale cetatii.

Acestea fiind zise, nu-i loc de sovaiala sau deznadejde, nimic nu este in zadar. Orice lupta pasnica zideste. De aceea, semnalul de lupta al liderilor Opozitiei trebuie dus pana la capat, cu incredere, intelepciune si speranta in forta transformatoare a democratiei: Inainte !

2 Responses to Ganduri de dimineata. Motiunea de cenzura si protestul social nu sunt cauze pierdute

  1. […] Marin, Alina Gorghiu,  Augustin Radescu, Bibliotecarul, Dan Voiculescu, Epistole pentru Zeus, Fragmentariu Politic, Gara pentru noi,  Lucia Verona, Mihnea Georgescu, Plano 10, Vania, Popa Teapa, Aliosa, Anca […]

    Apreciază

  2. […] Marin, Alina Gorghiu,  Augustin Radescu, Bibliotecarul, Dan Voiculescu, Epistole pentru Zeus, Fragmentariu Politic, Gara pentru noi,  Lucia Verona, Mihnea Georgescu, Plano […]

    Apreciază

Lasă un comentariu