Codul lui Gitenstein

Comentariul ambasadorului american la Bucuresti, facut in media de peste Ocean, despre reactiile presei romanesti fata de batalia pentru Palatul Cotroceni este cel putin magulitor. Mark Gitenstein califica drept minunata situatia ca presa din Romania este agresiva, ca parte esentiala a unei democratii sanatoase, functionale. La prima vedere, s-ar parea ca nu este vorba decat despre o nota buna pentru democratie si cainele ei de paza. Un lucru banal, s-ar putea spune, dupa douazeci de ani de democratie. Analizat insa mai profund, in context electoral, comentariul in cauza capata si alte semnificatii, mai subtile. Oficial, SUA nu sustin niciun candidat, dar unui observator atent nu-i poate scapa faptul ca incurajarea de catre ambasadorul Gitenstein a agresivitatii presei vine in contradictie cu critica acerba adusa de catre presedintele Basescu acestei atitudini mediatice. In mod practic, asistam la doua pozitionari diferite, chiar opuse, fata de unul si acelasi fenomen: pe de o parte, Gitenstein lauda presa, pe de cealalta parte, Basescu o urecheaza ! In timp ce primul vede in incisivitatea presei un fapt normal, de democratie, cel de-al doilea o eticheteaza ca un act de ticalosie a asa-zisilor moguli din mass-media. Sa existe oare un cod Gitenstein, care sa insemne ca noul leadership american de la Casa Alba nu doreste ca Basescu sa castige un nou mandat ?! Este foarte posibil, daca se are in vedere ca agresivitatea clamata este una dominanta (extinsa aproape la intreaga presa) si ca este un vector media indreptat in proportie covarsitoare impotriva presedintelui in exercitiu. In asemenea conditii, cu cat ofensiva media pe temele sensibile ale actualului mandat prezidential va fi mai intensa, cu atat voturile si sansele de victorie ale presedintelui prezidentiabil vor scadea. In consecinta, nu ar trebui deloc ignorata o ipoteza foarte plauzibila care circula de ceva vreme in unele medii politice, potrivit careia datorita legaturilor speciale pe care presedintele Traian Basescu le-a avut cu impopularul ex-presedinte al SUA, George W. Bush, noul presedinte american, Barack Obama, sa isi doreasca la Cotroceni un nou aliat si partener strategic, despovarat de greselile trecutului.

2 Responses to Codul lui Gitenstein

 1. atitudini spune:

  Aceeasi agresivitate am simtit-o mai de mult la adresa PSD (mult mai putin extinsa, pentru ca atunci s-a cumparat tot ce s-a putut cumpara).

  Am mai vazut agresivitate si la adresa lui Constantinescu… si mai de mult.

  Si de fiecare data am vazut manipulari, exagerari si alte alea.

  Am vazut si perioada in care Realitatea (TV de mogul) ii ridica osanale lui Base. Si atunci era buna.

  Chestia cu mogulii marseaza pe o singura chestie, care merge al naibii de bine la romani: „capra vecinului”. Adica de ce are mogulu bani? De unde are bani? De ce are mai multi bani decat mine?

  Cam asta e atitudinea la un segment foarte mare de populatie. Nu conteaza nivelul de educatie, starea sociala etc. Nu intereseaza. Avantajul oferit este usurinta cu care exact acest segment de populatie poate fi manipulat, cumparat.

  Trebuie sa recunosc abilitatea marinarului….

  Problema lui mare acum este adancimea crizei… care e posibil sa directioneze mai multi romani catre solutii si nu catre mite electorale.

  Apreciază

  • Nu cred ca agresivitatea la romani este ceva funciar, incurabil. Si spun acest lucru avand in vedere istoria romanilor, al carei filon atitudinal este toleranta. Cred ca, mai degraba, agresivitatea este o achizitie a ultimilor douazeci de ani, pe fondul unei saracii extreme si al unui deficit de educatie civica. Nu in ultimul rand, acest fenomen se datoreaza si unui anumit gen de politica, de natura conflictualista. Probabil ca la alegerile prezidentiale care urmeaza, romanii vor intoarce pagina…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: