Ce fel de viata va fi dupa 6 Decembrie ?

Neindoielnic, va exista viata si dupa alegerile prezidentiale de Duminica, dar nu se poate spune insa cu aceeasi certitudine si ce fel de viata va fi, pentru ca totul va depinde de aritmetica voturilor.

Ca in orice batalie, rezultatul alegerilor de maine va fi dictat de raportul de forte. Practic, la batalia de la urne se vor confrunta electoral doua tabere de votanti, una innoitoare, cealalta conservatoare. Speriate de infrangerea severa cu care au pierdut in primul tur (de circa 30% contra 70%), este de asteptat ca fortele ultimei tabere, interesate in mentinerea vechilor stari de lucruri, sa se mobilizeze si sa se prezinte in corpore la vot (asa cum au demonstrat, in astfel de situatii, toate alegerile din istoria democratiei).

Daca o parte din fortele schimbarii se vor culca pe laurii victoriei din primul tur si nu se vor mai prezenta la urne in turul doi, care este decisiv, raportul initial de forte, de doua treimi contra o treime, se va modifica descrescator. In functie de rata de neparticipare a acestora, descresterea poate cobori, teoretic, chiar pana la punctul critic care sa duca la modificarea in sens invers a raportului de votanti (lucru care este insa putin probabil sa se intample le scrutinul de maine, avand in vedere mizele schimbarii). Lectia raportului de forte trebuie insa retinuta, pentru ca este aceeasi ca si in sport: se poate pierde o competitie prin neprezentare !

Vom iesi din fundatura in care ne-a azvarlit criza politica, generata in mod artificial de catre un politicianism haotic? Vom avea mult asteptatul guvern Johannis, majoritar si stabil, care sa preia haturile administrarii tarii si sa opreasca derapajele, printr-o buna guvernare ?

Vom avea o noua viziune economica si un nou program anticriza, care sa ne ajute sa repornim motoarele economiei si sa vedem luminita de la capatul tunelului ?

Vom iesi din izolarea geoeconomica, care sa ne aduca recastigarea marilor piete traditionale din Est ?

Vom stopa criza sociala in care ne-am afundat in ultimul timp si vom incepe sa traim cu adevarat mai bine ?

 Pentru ca raspunsurile sa fie cele asteptate, participarea masiva la vot este decisiva. Duminica, 6 Decembrie, sa mergem cu totii la vot, pentru ca, in balanta victoriei, fiecare vot conteaza !

2 Responses to Ce fel de viata va fi dupa 6 Decembrie ?

  1. Futacu spune:

    eu zic că prima propoziție face toți banii. oricum, dacă nu exista cuvântul „analist”, el ar fi trebuit inventat pentru dvs.

    Apreciază

    • Dragul meu „Viril” (te-am „nasit” cu acest nume nu pentru ca asi fi pudic-„naturalia non sunt turpia”, cum spuneau latinii-, dar in spatiul virtual mai circula si Doamne !), s-ar putea ca prima afirmatie sa fie adevarata, dar in ceea ce priveste cea de-a doua, nu sunt decat un biet cartitor, barfitor si intrigant politic… Cu prietenie si o seara buna ! PS: Nu uita sa te duci maine la vot. Chestia cu raportul de fortze chiar este adevarata si functioneaza al naibii de bine… PS 2: Sorry, Victore, nu te-am recunoscut dupa pseudonim, desi iti admir de fiecare data inteligenta muscatoare in evolutiile jurnalistice de pe sticla… Tine-o tot asa… Multumesc !

      Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: