Cum va cadea Romania de fraiera cu scutierul Basescu

Jucand neasteptata carte a „Romaniei-Scut, Traian Basescu incearca, mizand pe acoperirea spatelui de catre aliatii americani, o ipotetica repozitionare a fortei de negociere si impunere in raport cu anumiti actori din vecinatatea geopolitica.

Multe analize situationale califica insa actul lui Traian Basescu ca avand mai degraba o miza personala de imagine externa, decat una de interes national real, care s-ar putea solda cu un pret nemeritat, judecand dupa furtuna de reactii pe care a declansat-o.

Acceptand sa-i devina scut antiracheta pentru Europa de Sud-Est, Romania a facut un pas imprudent, fiind prinsa in jocurile de putere globala ale Marelui Licurici, care o vor expune unor contra-reactii si riscuri de securitate majore.

Prevederile noii Doctrine militare a Rusiei (cum ar fi definirea instalarii de scuturi antiracheta si a extinderii NATO catre granitele sale drept riscuri externe de securitate, cat si legitimarea atacurilor nucleare preventive impotriva potentialilor agresori) sunt de natura a schita o imagine nelinistitoare referitoare la ce se poate astepta Romania in urma demersului scutierului Basescu.

Incalcandu-si neutralitatea nucleara si in absenta unor garantii ferme si eficace de securitate din partea SUA, Romania va risca, pe plan extern, sa fie prinsa intr-o ingrata si perdanta pozitie de mijloc.

Nici intern lucrurile nu vor sta mai bine. Si in acest caz, argumentele de imagine prezidentiala vor fi rapid surclasate de cele legate de realitatea economica si sociala dezastruoasa. Imensele cheltuieli financiare legate de amplasarea scutului, care vor supraincarca nota de plata a contribuabilului roman (si asa impovarata de imprumuturile de la FMI), vor reprezenta un nou si puternic motiv pentru opozitie pentru a inteti si mai mult valvataia de sub oala presiunii sociale. Din cauza saraciei crescande, romanii vor ajunge sa se bata pentru o coaja de paine, dar vor fi sub scut !

Si uite asa, datorita scutmageddonului lui Basescu, romanii vor cadea de fraieri: si batuti, si f…ti, si cu banii luati…

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: