Tectonica din PDL

In ultimile zile se simte o anumita agitatie venind dinspre PDL. Corifeii ideologici ai puterii dau semne de iesire din amorteala, devenind mai vizibili si mai vocali, in incercarea de a coagula „o noua strategie„. Nu stiu daca acest nou activism este menit a revela o schimbare cu adevarat innoitoare sau a ascunde vechi practici si tendinte, cert este insa ca PDL-ul nu este nici pe departe atat de monolitic pe cat s-ar putea crede.

Falia din partid, dintre varful ce a basculat spre dreapta si baza ce a ramas apropiata valorilor de stanga, nu este deloc un fenomen neglijabil pentru liderii PDL. Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca Traian Basescu si PDL au castigat puterea cu ideile entuziaste ale stangii. Nici activul teritorial si nici electoratul PDL nu par sa inteleaga, in acest moment, ce inseamna schimbarea doctrinara si ideologica a partidului, abandonarea stangii in favoarea dreptei (cel mult, ii percep efectele sociale, dar nu si rolul de factor cauzal). Dar aceasta neintelegere, cu siguranta, nu va dura o vesnicie. Si, atunci, ce se se va intampla ?

Aceasta intrebare si-au pus-o, neindoielnic, si liderii PDL, un posibil raspuns fiind ceea ce, mai nou, s-a numit „basescianism„, un fel de doctrina luminata care ar trebui grabnic imbratisata de intregul partid. In afara de faptul ca basescianismul ar insemna „vizionarism”, o gandire pe termen lung, nu mai aflam nimic de la cei care incearca sa impuna un concept gol de idei drept un fel de Mein Kampf al lui Traian Basescu. In schimb, judecand dupa indemnurile si chemarile sustinute de implementare a basescianismului in PDL, este clar ca acestea suna ca o avertizare fata de cei care ar fi tentati sa miste in front, adeziunea la partid trecand prin cea fata de expresia sa personalizata. Vi se pare cumva cunoscuta o astfel de „strategie” ?

Teama de o posibila criza de basescianism in PDL aduce in atentie si un alt fenomen, subtil stimulat in ultimul timp, cel al „emigrarilor” din randurile opozitiei. Prin aceste racolari (fie in nume propriu, fie in cel al „independentilor”), PDL urmareste sa-si creeze o armata de rezerva pentru situatii de urgenta, ce ar putea sa apara in bataliile parlamentare si  electorale. In mod voit sau nu, se trece sub vedere faptul ca defectorii din PSD si PNL provin din aceeasi gena politica, a instabilitatii si lipsei de loialitate, ca si PDL (ultimul fiind cel care si-a tradat electoratul originar). Atintind reflectorul opiniei publice asupra „problemelor” si „nemultumirilor” din interiorul partidelor de opozitie (care ar determina respectivele pierderi in resurse umane), PDL isi va ascunde, o vreme, intr-un con de umbra, amintita falie de subductie dintre cele doua placi tectonice, cea de la centru si cea din teritoriu. Ce se va intampla insa in viitor ? Prevederea cutremurelor prezintă încă multe necunoscute… Nimeni nu poate garanta ca migratia nu se va produce invers sau ca aceasta va ocoli baza…

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: