Lectia liberala

Congresul PNL pare a fi intrunit majoritatea ingredientelor care fac dintr-un eveniment de partid, de o asemenea anvergura, un moment de progres politic.

Reinvestirea lui Crin Antonescu la sefia partidului, prin mandatarea pe lista si la un scor net fata de contracandidatul Ludovic Orban (de aproape 3 la 1), cat si adoptarea unei ambitioase platforme-program reprezinta un pas important pe calea consolidarii ideologice si organizatorice a PNL.

Cel mai important semnal pe care l-a transmis Congresul PNL scenei politice este cel de unitate interna si determinare politica.

Prin „arderea” orgoliilor personale in favoarea intereselor de partid, liberalii par sa fi restabilit un echilibru sui-generis intre libertate si ordine, intre democratia interna si coeziunea partidului.

Civilitatea competitiei si atitudinea colegiala, de recunoastere a rezultatului alegerilor („Ludovic si Crin merg impreuna”), desi sunt si voci inconfundabile in concertul liberal (Tariceanu, Catarama), au contrastat izbitor cu certurile asurzitoare, loviturile sub centura si alte stridente de prost gust cu care clasa politica ne-a obisnuit. Acest fapt ar putea fi o dovada ca revolutia bunului simt, a carei continuare a fost reasumata, a inceput din interior.

Un posibil indiciu de crestere liberala pare a fi apropierea programatica de valorile crestin-democrate si conservatoare de dreapta. In acelasi timp, PNL isi trimite sagetile catre cele doua mari partide, pe care vrea sa le depaseasca la scor electoral (30%), respectiv PDL, calificat drept o „sinteza toxica”, si PSD, identificat ca „adversar fundamental” (inflexibilitatea ultimei asumptii s-ar putea dovedi totusi contraproductiva pentru opozitie, implicit pentru PNL, avand in vedere ca, istoric, diferentele ideologice nu au impiedicat aliantele politice impotriva unui adversar comun).

Cu un crez ideologic revigorat si o strategie politica de relansare adaptativa, PNL pare a fi primul actor politic care a depasit criza deontologica a partidelor. In mod clar, sageata liberala tinteste „SUS”, insa cat de mult va reusi sa urce ramane de vazut, pentru ca in strategia PNL exista o mica/mare inadvertenta: acesta nu se afla „singur” in fata masinariei enorme a PDL…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: