Convietuire versus exclusivism

Este exclusivismul politic pe criterii etnice 0 boala incurabila a democratiei ? Intrebarea ar putea parea caduca sau retorica, pentru ca integrarea europeana si noua constructie politica a UE, de promovare a egalitatii in diversitate a cetatenilor, a pus sau ar trebui sa puna capat intolerantei, atatarii vrajbei intre popoare sau nationalitati conlocuitoare.

Din pacate, pentru cei care au fost martori la marsaluiri cu insemne naziste SS, discursuri autonomist-etniciste si pancarte cu mesaje cu substrat iredentist (” Tinutul Secuiesc nu-i Romania”), prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, din 15 Martie, stiu ca aceasta infectie politica subzista in inima Europei (chiar daca intr-o forma mutanta, ascunsa inapoia sindromului minoritarist).

Poate ca un astfel de fenomen reminiscent nu ar fi greu de inteles daca s-ar realiza o radiografie comparata, in oglinda, punand fata in fata perspectivele europene asupra democratiei si statului de drept.

Pana atunci, daca cineva s-ar ingrijora de ceea ce vede si aude, trebuie sa se multumeasca cu o explicatie superflua, devenita standard, imbibata de obsesii minoritariste si asumptii discutabile sub raport democratic, prin pozitionarea invariabila in marginea unui exclusivism ce pare a refuza convietuirea.

 Cat de democratic este si pana unde poate merge acest exclusivism, care contrapune solidaritatea comunitara celei statal-nationale,  subminand convietuirea prin pretentii maximaliste si anticonstitutionale, ar trebui sa reprezinte o problema serioasa de reflectie pentru unii lideri politici care par sa nu fi observat ca, o data cu Tratatul de la Lisabona, am intrat ireversibil intr-o alta lume, conviviala, pe care ne-o dorim vindecata de sechelele trecutului.

Pot parea stupefiante pentru logica democratiei convietuirii, dar greseli politice de proportii, ce hranesc un astfel de exclusivism, au atras atentia opiniei publice in aceste zile.

Prezenta ministrului sanatatii printre participantii care au deturnat evenimentul aniversar mentionat de la rosturile sale firesti, democratice, de comemorare istorica, spre o mostra politizata de exclusivism etnic, ostil convietuirii, a fost interpretata de catre majoritatea observatorilor drept un inacceptabil semnal politic si, mai ales, guvernamental (sic !) de acceptare tacita si chiar incurajare a unor astfel de mesaje.

Dar cea mai surprinzatoare declaratie, din punct de vedere al exclusivismului fata de convietuire, apartine vicepremierului, care a multumit maghiarilor care s-au batut in martie ’90 la Targu Mures, dand, prin aceasta, o idee despre o posibila recunoastere sau paternitate a „targmuresiadei”.

Atunci cand, prin astfel de mesaje, scoti politica de sub incidenta regulilor democratiei, cand o coagulezi in jurul unei strategii de escaladare (de la autonomia culturala la cea teritoriala, catre asaltul final), o plasezi intr-un mediu inflamant al unei false lupte si mandrii belicoase si o indrepti catre tinte false, exclusivismul nu poate fi decat indemnat sa ameninte convietuirea.

 Urmand noul spirit european, de deplasare crescanda a accentului de pe statusul etnic pe  cel de cetatean (dar si pe cel afro-american, evocat cu prilejul manifestarilor amintite, profund democratic prin asumarea dublei identitati), cea mai mare parte a minoritatii maghiare din Romania (ingloband, ea insasi, un anumit pluralism sub aspectul surselor de provenienta, cat si o minoritate romana in arealele unde este majoritara) probeaza ca respinge exclusivismul monoetnic, in favoarea convietuirii ca maghiaro-romani. De altfel, intr-o Europa fara granite interne si cu o circulatie libera a persoanelor, notiunile de majoritate si minoritate isi vor pierde treptat vechea semnificatie etnica, in favoarea celei cetatenesti.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: