Disciplina de partid si votul accidental

O poezie celebra inainte de 1989 spunea ca partidul e-n toate, mesajul fiind unul de glorificare a omniprezentei si omnipotentei partidului unic, care trebuia sa dirijeze si sa supervizeze orice, iar la nevoie sa corecteze si chiar sa sanctioneze. Asa s-a intamplat si in zilele din urma ale acestui an de gratie, cand bucuria romanilor ca vor avea alimente cu TVA redus la 5% si pensii neimpozitate sub 2000 de lei a fost de scurta durata, pentru ca ordinul venit de la seful PDL si al Guvernului, Emil Boc, a cazut ca un trasnet: votul Camerei Deputatilor pe cele doua legi a fost unul accidental. Drept urmare, sa se astepte ca presedintele Traian Basescu, seful noului partid-stat, sa dea la loc comanda, prin nepromulgare.

Prin noua gaselnita, de vot accidental, constitutionalistul Emil Boc pare a fi dublat de un electoralist pe masura, fiind pe cale sa revolutioneze dreptul electoral. Daca opozitia de stanga tot ii bazaie pe toti la cap cu modelul electoral german, de ce n-ar veni si cel dintai jurist al puterii cu o contributie care sa fie mai dihai, fata de care exemplul nemtesc sa para, nu-i asa, un fel de vax albina, si sa-i bage astfel in cofa pe social-democrati. Din cate ne-am dumirit, in conceptia juridica bocianista votul accidental este votul prin care se incalca linia partidului, asa cum s-a intamplat in cazul deputatilor PDL care au votat, in unanimitate, in favoarea legilor in cauza, implicit impotriva politicii oficiale de austeritate. In conditii normale, un astfel de act savarsit de catre subalternii politici sau guvernamentali ar duce imediat la demisia sefului lor din functiile detinute in partid si in guvern, dar intr-o tara portocalie de nebuni, dupa cum observa Adrian Nastase, lucrurile stau cu totul altfel.

Judecand episodul votului accidental din parlament si reactiile puterii, se pare ca regula nescrisa instapanita in PDL este ca liderii de la varful partidului sunt infailibili, iar subordonatii sunt cei care gresesc. Echipa partidului din parlament este cea care nu si-a facut treaba, motiv pentru care cineva ar trebui sa-si asume greseala si sa suporte sanctiuni, se eschiveaza Elena Udrea, care a votat si ea eronat, urmand exemplul colegilor sai, aratand in acelasi timp cu degetul spre seful grupului parlamentar al PDL, Mircea Toader.  Pentru a nu se mai confrunta cu astfel de abateri de la linia si disciplina de partid, Emil Boc si-a trimis supervizorii in parlament, care sa urmareasca si sa impuna respectarea disciplinei de vot a parlamentarilor si ministrilor PDL (de necrezut, dar votul accidental s-a repetat, parca simptomatic, si in adoptarea calendarului motiunii de cenzura, propus de opozitie !). Votul accidental poate fi insa o arma cu doua taisuri, putand furniza opozitiei, cel putin la nivel de discurs, acelasi tip de munitie politica. Oare cum se va descurca Basescu cu aceasta noua sula in coasta, pusa de cei aflati sub jurisdictia de partid si guvernamentala a lui Bok (nume care, printr-o coincidenta ciudata sau nu, in limba rusa inseamna „coasta”) ?!…

6 Responses to Disciplina de partid si votul accidental

 1. Corina spune:

  Elena Urdea merita respect pentru ceea ce face nu critici de nimic pe bloguri obscure …

  Apreciază

  • Buna seara, D-na/D-ra Corina ! Sunt de acord ca Elena Udrea merita respectul membrilor de partid din partidul din care face parte si al subalternilor din ministerul pe care-l conduce. Si, de ce nu, chiar al sinistratilor de la inundatii care au primit pantofi cu toc sau ciocolata. Sunt de acord ca acest blog este unul obscur, cel putin prin conceptul sau, dupa cum bine ati si observat. Dar nu sunt de acord cu respingerea criticilor, chiar si a celor de nimic, pentru ca aceasta atitudine tradeaza o toleranta scazuta la frustrare, impreuna cu toate consecintele psihologice neplacute pe care le presupune, dupa cum nu sunt de acord nici cu respingerea posibilitatii ca adevarul sa vina, uneori, si din zonele obscure. Multumesc pentru interactiune !

   Apreciază

 2. […] Probabil îi dă şi votul pe 27! Ne-am saturat de […]

  Apreciază

 3. popateapa spune:

  Dna Corina mie imi plac curvele,numai femei,dar in pat! Si nu le respect! Cele ce se dau mari pe sticla si curvele masculine,sunt detestate de mine,indiferent ca folosesc gura,mana sau alte parţi ale corpului pentru a-si face treaba! Spor la treaba!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: