Un nou NATO ?

de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/International

O noua sursa de credibilitate si legitimitate

Va fi nevoie de ceva timp pana ce, operational, impactul deciziilor de securitate luate de catre NATO, la Lisabona, va incepe sa devina vizibil. Pana atunci insa ar trebui observat ca este pentru prima data dupa incheierea Razboiului Rece cand Alianta a facut un pas crucial in directia relegitimarii sale. Ceea ce parea a fi devenit un vestigiu al bipolarismului sau un instrument al unipolarismului a fost infirmat de adoptarea unui nou concept strategic NATO, care, in premiera, statueaza apararea antiracheta a tuturor statelor membre drept un element central al apararii colective, cat si faptul, care pentru pesimistii incremeniti in stereotipiile trecutului parea irealizabil, ca in acest domeniu Alianta Nord-Atlantica va coopera activ cu Rusia. Recunoasterea necesitatii si edificarea efectiva a unui scut NATO antiracheta pe teritoriul european reprezinta o readaptare conceptuala si structurala a acesteia la noile provocari ale mediului international de securitate, iar cooperarea cu Rusia, o continuare fireasca si asteptata a politicii de resetare, inaugurata de Hillary Clinton in relatiile americano-ruse, translatata la relatiile NATO-Rusia. Aceste prevederi ale noului concept strategic se constituie in argumente suficient de puternice si de motivante pentru a genera incredere si o noua perspectiva privind NATO.

O schimbare de paradigma

Cea mai surprinzatoare schimbare adusa de noul concept strategic NATO este una de esenta, care-i vizeaza insasi filosofia politica si militara. Aceasta redefinire consta intr-o mutare de accent de pe aspectele ofensive pe cele defensive ale securitatii, prin trecerea de la isteria razboiului preventiv, din vremea administratiei americane George W. Bush,  la intelepciunea pacii, din timpul presedintelui american, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Barack Obama. In acest sens sunt semnificative, sub aspect normativ, prioritatea apararii antiracheta, ca forma de lupta defensiva, retrogradarea disuasiunii nucleare la nivelul extrem de improbabil, cel mai scazut cunoscut vreodata si numai ca garantie suprema a securitatii, renuntarea la nominalizarea unor tari sau regiuni drept amenintari de securitate (ultima masura urmarind prevenirea politicii pretextelor si tapului ispasitor, care poate masca obiective nedemocratice, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in urma incendierii Reichstagului de catre nazisti si a vanatorii de vrajitoare care i-a succedat). In aceeasi nota paradigmatica, de pacificare si crestere a increderii si destinderii, se inscriu si prevederile referitoare la incheierea de parteneriate cu terte tari, intre care cel cu UE este unic si esential pentru NATO (privilegiere mentionata in premiera), crearea unei structuri civile de gestionare a crizelor, pentru a interactiona mai eficient cu partenerii civili, cat si decizia liderilor Aliantei de retragere a trupelor de lupta din Afganistan in termen de patru ani.

Spre un echilibru al proiectiilor de securitate euro-atlantice

Pana la Lisabona, proiectiile americane pro-europene in materie de securitate au fost unilaterale, acestea nebucurandu-se de un raspuns european echivalent, asa cum ar fi meritat, din perspectiva reciprocitatii. Prea saraci economic sau prea slabi militar, europenii nu au dispus de resursele necesare pentru a-si asigura propria securitate si, cu atat mai putin, de a contribui la securitatea atlantica. Din acest motiv, SUA au dus greul securitatii europene, dar criza financiara si economica i-a scazut interesul si mijloacele de a face pe mai departe acest lucru. Completand o idee a lui Keneth Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, care spunea ca America nu mai este atat de mare incat sa scoata lumea din criza, s-ar putea spune ca aceasta nu mai este nici atat de puternica incat sa-i asigure securitatea de una singura, implicit pe cea europeana. Prin dezvoltarea unui sistem NATO antiracheta in Europa, apare insa posibilitatea ca acesta sa contribuie, intr-o faza ulterioara, si la apararea Americii, ceea ce ar fi pentru prima data, probabil in virtutea unei legi a compensatiei, ca o proiectie europeana de securitate sa devina si una pro-americana. Din aceasta perspectiva, imaginea de fundal, SUMMIT 2010 EU-US LISBON, care insoteste anuntul liderilor NATO privind deciziile luate, este nu numai sugestiva, dar si generatoare a unei intrebari: sa fie oare acesta momentul nasterii unui nou NATO ?

In loc de concluzii, o urare

Sa recapitulam. De o parte, banii si tehnologia de construire a scutului antiracheta, de cealalta, teritoriul de amplasare. Un model cooperativ de securitate, care spulbera suspiciunile  si din care castiga toate partile, securitatea fiind indivizibila. Tertium non datur… Abia la Lisabona, cuvantul „peregruzka” (suprasarcina, suprasolicitare), scris gresit pe celebrul buton rosu ‘Reset”, oferit in dar la Geneva de catre secretarul de stat american omologului sau rus, a fost inlocuit cu cel corect, „perezagruzka”. Bine ai revenit in familia europeana, Rusia !

4 Responses to Un nou NATO ?

 1. […] PETRE BADICA, RAZVAN CHIRUTA, PETRICA RACHITA Deşi au omorât zeci de tineri, substanţele etnobotanice continuă să se vândă în “magaz… […]

  Apreciază

 2. popateapa spune:

  Ei bine,eu am o alta viziune.Uniunea Europeana ar pitea deveni Statele Unite ale Europei. Nu ar mai fi nevoie de amestecul SUA în treburile noastre.Poate n-ar fi fost războiul din Yugoslavia. In interior se pot găsi alte masuri de remediere a unei situaţii! Ar apare o concurenta intre cele doua state,SUA şi SUE. ar începe sa se mişte economiile.
  Ştiu ca este o viziune primitiva însă atât am putut gândi acum!
  O zi buna

  Apreciază

  • Toti europenii adevarati poarta in inimi acest ideal… Din pacate, Europa a picat intotdeauna testul solidaritatii. Daca am invatat din greselile secolului trecut, Ziua unei Declaratii de Independenta a Europei nu poate fi departe…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: