Somnul educatiei

de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/Analiza

Laudabil ca efort de cunoastere, rezultatele sondajului CCSB privind stereotipurile despre tigani nu m-au surprins. Probabil ca daca as fi trait oriunde in Europa s-ar fi intamplat acelasi lucru, pentru ca neintegrarea tiganilor reprezinta unul dintre esecurile civilizatiei, portretul robot al acestora ramanand incremenit in timp, desi are aceeasi vechime cu cea a etniei.

Pentru profilul tolerant al romanilor nu este deloc surprinzator ca in ceea ce priveste atitudinea fata de tigani raportul acceptare-respingere este unul inalt supraunitar, nivelul de acceptanta co-etnica avand valori covarsitor majoritare: 87% dintre romani sunt de acord ca tiganii sa locuiasca in Romania, 77% i-ar accepta in aceeasi localitate, 59% ca vecini, 57% ca prieteni (34% le-ar permite chiar intrarea in propriile familii, desi este cunoscuta caracteristica barierelor de familie de a opune cea mai mare rezistenta).

Nici in ceea ce priveste perceptiile negative despre tigani nu s-ar putea spune ca sondajul ar aduce vreo noutate: 68% dintre respondenti considera ca tiganii savarsesc cele mai multe infractiuni, 44% ii percep ca fiind „hoti”, 43% drept „lenesi”, 41%-„murdari” etc. Ceea ce ar fi cu adevarat notabil ar fi cauzele percepute ale acestor stereotipuri, respectiv non-educatia si obiceiurile, care actioneaza ca un veritabil mecanism intern de reproducere. Daca economic tiganii au tinut pasul cu societatea, 60% dintre chestionati opinand ca tiganii nu sunt mai saraci decat romanii, educational au ramas in urma acesteia.

Demne de retinut sunt si masurile propuse de catre cei intervievati: 97% cer ca toti copiii rromi sa mearga la scoala, 50% considera ca acestia ar trebui sa dispuna de locuri rezervate in licee si universitati, 77% sunt de parere ca statul ar trebui sa sustina organizatiile culturale ale rromilor, iar 74%-statul sa sustina identitatea culturala a acestei etnii.

Rezultatele sondajului consoneaza cu aprecierile psihologilor, pedagogilor, medicilor, criminalistilor sau ale altor specialisti in stiintele educatiei privind legatura care exista intre educatie si problemele atitudinal-comportamentale, igieno-medicale si infractionale. Daca exista o problema privindu-i pe tigani, aceasta nu este nici rasiala, nici etnica (cum nejustificat se politizeaza uneori), ci una educationala, solutiile acesteia trebuind gandite nu atat pentru varful piramidei educationale, cat mai ales pentru baza acesteia. Consecinta este ca intr-o lume moderna si competitiva, in care accesul in profesie este conditionat de nivelul cunoasterii,  somnul educatiei naste, in general vorbind, autoexcluderea si autodiscriminarea.

Note

-Sondajul CCSB a fost comandat de Asociatia Pro-Democratia

-Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8076437-sondaj-ccsb-60-dintre-romani-considera-mai-saraci-decat-tiganii-36-cred-romii-reprezenta-amenintare.htm

2 Responses to Somnul educatiei

  1. popateapa spune:

    Eu am locuit într-un cartier vecin cu ţiganii,şi am avut de lucru la multi spoitori care revenind din Spania, de la cerşit, şi-au ridicat palate! Foamea m-a dus sa lucrez la ei. Tifanul pana nu încearcă sa te păcălească ,nu este ţigan mulţumit. Fac copii multi în Spania pentru ca acolo pot trai numai din ajutoarele sociale. Într-un cuvânt nu-i suport dar nu am ce face,pentru o pâine faci orice! Nu este vorba de cultura la ei ci de gena pe care o au.

    Apreciază

  2. […] Exista două direcţii în care poate merge Moldova! […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: