Ganduri de opozitie

de Fragmentarium Politic, Ideas.ro/Opinie

(1) Unele prevederi ale Constitutiei vor trebui amendate, dar spiritul revolutiei va trebui sa ramana intangibil, in care fiecare roman sa se regaseasca, pentru a putea recunoaste ca, da, a meritat sacrificiul, atat al sau, personal, cat si al intregului popor. Pledez pentru aceasta filosofie constitutionala deoarece a devenit vizibil ca unii ar vrea sa remodeleze Constitutia dupa interese de grup, in dauna celor generale. Nu mi se pare normal sa avem doua constitutii, una mare, pentru majoritate, si una mica, pentru minoritate (aceasta din urma sub forma unei asa-zise legi a minoritatilor, care observ ca a inceput sa “decoreze”, in ultimul timp, un anume discurs minoritarist). Constitutia trebuie sa fie una singura, cu aceleasi libertati, drepturi si obligatii pentru toti cetatenii acestei tari.

 (2) Va fi necesara reglementarea stricta a posibilitatii de asumare a raspunderii guvernamentale, care va trebui limitata la situatii de necesitate sau de urgenta [este aberant, un atentat la democratie ce s-a intamplat cu „asumarile” de pana acum si, mai ales, ce se va intampla cu „asumarea” pe Codul Muncii; toate aceste dictate (fara ghilimele!) vor trebui readuse, spre rediscutare, in forumul suprem al democratiei reprezentative]. Orice „asumare” in afara situatiilor mentionate reprezinta, de facto, un veto opus democratiei.

(3) Cred ca vor trebui revazute unele obiective de etapa, care in mod evident sunt supraevaluate si imposibil de atins, iar acest lucru nu va face decat sa sublinieze neputinta celui slab in fata celui puternic (a nu se pierde din vedere motivarea psihologica a comportamentului electoral, chiar irationalitatea sa in unele cazuri, care-l indemna pe alegator sa sara in “trenul invingatorului”). Sa fim seriosi, partea activa si lucida a opozitiei nu trebuie sa se lase angrenata in reglari de conturi, dupa legea talionului (gen lupta dintre „Moguli” si „Pirat”!), ci sa ramana ferm dedicata luptei pentru binele social!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: