Despre legea minoritatilor din 1945

de Fragmentarium Politic, Ideas.ro

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, invita, pe blogul sau (http://nastase.wordpress.com/2011/04/11/avem-o-lege-a-minoritatilor/), la consultarea si exprimarea unor puncte de vedere referitoare la Legea 86 din 7 februarie 1945 privind statutul nationalitatilor minoritare. In opinia mea, aceasta este inacceptabila si inaplicabila in primul rand, pentru ca este o lege emisa pe timp de razboi, un act administrativ cu putere de lege al ministerului de resort. Teritoriul national era sub ocupatie militara, iar institutiile statului erau sub control militar strain. Inclusiv teritoriul era organizat militar, sub acelasi regim de ocupatie.

Aceasta situatie politico-militara, cu pecete comunista (voi trece insa peste aspectele ideologice, oprindu-ma asupra celor de exceptionalitate) explica si unele prevederi excesive, de inteles in vreme de razboi, dar inoperante si caduce in timp de pace si, mai ales, in conditiile actuale, de democratie si integrare europeana. Sa ne gandim numai la “clestele” in care era prinsa Romania, in spate trupele sovietice, in fata cele horthyste. Tavalugul razboiului trebuia sa mearga mai departe, pana la infrangerea finala a fascismului.

Asa se explica si obligativitatea ca magistratii si functionarii din administratie sa cunoasca limba minoritatilor nationale cu o pondere de cel putin 30% in comunitatile locale (si toate celelalte conditionalitati legate de acest procent, asa cum se precizeaza in art 8 si urmatoarele). Problemele de justitie si administratie trebuiau solutionate rapid, pentru a nu greva asupra celor militare. Acest lucru nu inseamna ca limba oficiala a statului nu era obligatorie, ci ca nu erau timp si conditii, fizic vorbind, pentru a fi invatata, precum in situatii normale (era nevoie de profesori, scoli, manuale etc.).

Pe de alta parte, ar trebui luat in calcul si migratia de populatie ungara dinspre Ungaria spre Transilvania, dupa Dictatul de la Viena, care a marit semnificativ numarul nevorbitorilor de limba romana. Asta e, la razboi, ca la razboi…

PS:  Semnalez ca un lucru bun in legea 86/1945, care ar putea fi preluat, este art. 4, in care se interzice, sub puterea sanctiunii, orice propovaduire a exclusivismului (sau urii si dispretului de rasa, religie sau nationalitate).

One Response to Despre legea minoritatilor din 1945

  1. […] Despre legea minoritatilor din 1945 […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: