Cu ochii pe Grecia si cu gandul la Romania

de Fragmentarium Politic, Ideas.ro

Sub titlul „Program Economic Alternativ in Grecia?”, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, prezinta, reflexiv si preocupant, programul economic al opozitiei elene la criza din Grecia. Recomand postarea de pe blogul acestuia si comentariile care-o insotesc (http://nastase.wordpress.com/2011/06/05/program-economic-alternativ-in-grecia/#comments). Pe marginea acestora, cateva opinii proprii de principiu. 

Studiul de caz pe exemplul crizei din Grecia are o importanta globala, deoarece, imi pare rau sa o spun, are toate caracteristicile unui experiment care in niciun caz nu este unul national. Vom vedea daca va fi sau nu un precedent de (in)solvabilitate, la ce scara, cu ce costuri, inclusiv politice, si cu ce consecinte.

Pana atunci insa mi se pare ca vechea dihotomie stanga-dreapta si-a pierdut relevanta in abordarile economice (si nu numai). Criza financiara pare sa fie si o criza a modelelor ideologice de solutionare (a se vedea nu numai cazurile Greciei ori Spaniei, dar si cele ale SUA, Marii Britanii etc.).

Nu cred ca se mai poate vorbi in termeni exclusivi despre politici de stanga si politici de dreapta, ci mai degraba despre un mix al acestora sau, cel putin, despre politici preponderent de stanga ori politici preponderent de dreapta.

Marele cusur al solutiilor de tip “stanga’ sau “dreapta” il reprezinta tocmai exclusivismul acestora, ocolirea caii de mijloc, a echilibrului, a unei sinteze nationale. Esecul etatizarii stangiste de dinainte de 1989 a fost speculat de dreapta, care a basculat economiile in sensul opus, de privatizare nelimitata.

Cu siguranta, daca economia nationala (?) a Greciei va executa comanda dreptei, care nu este decat una singura, “Privatizati! Privatizati! Privatizati!” (cu ideea subiacenta a defiscalizarii catre praguri anemiante pentru buget), grecii vor fi ingenuncheati, iar libertatea lor, ca tara si popor, va fi golita de orice continut economic.

Echilibrarea balantei public-privat este singura terapie de succes, pe termen lung, combinata cu politici fiscale si bugetare co-participative pentru stanga si dreapta (din acest ultim punct de vedere conceptul economic al USL reprezinta un exemplu productiv de concesii reciproce).

3 Responses to Cu ochii pe Grecia si cu gandul la Romania

  1. popateapa spune:

    Am citit şi articolul acesta şi Programul USL. Problema importanta când se pune în practica? „Teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. cu bune si curele punerea sa in aplicare cat mai rapid ar fi o veste buna.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: