Manifest pentru 2012: Indignati-va electoral!

de Fragmentarium Politic, Ideas.ro

Am citit, in aceste zile de vacanta, bestseller-ul „Indignati-va!” al super-nonagenarului socialist francez evreu Stephane Hessel (94 de ani), care mi-a intarit o veche convingere: convietuirea pasnica multiculturala este posibila si necesara mai mult ca oricand.

Mesajele venerabilului erou al Rezistentei Franceze sunt de o luciditate si un militantism rar intalnite, majoritatea acestora tintind regimurile politice actuale de dreapta, care domina Europa. Din perspectiva alegerilor de anul viitor, din Romania, va prezint un posibil decalog electoral, inspirat din unele idei hesseliene, pe care, dupa caz, le-am adaptat si/sau adnotat.

1. Azi, ca si ieri, maine, ca si azi, rezistenta in fata totalitarismului si a nedreptatilor sociale se bazeaza pe indignare si refuz. Indiferenta este cea mai distructiva atitudine. Nimeni nu trebuie sa capituleze in fata dictaturii, inclusiv a celei financiare internationale, care a dus la adancirea fara precedent a prapastiei dintre saraci si bogati si la criza globala actuala. Revolutia Romana din 1989 a fost posibila datorita indignarii si refuzului in masa a dictaturii ceausiste. Etapa ultimilor sapte ani a fost insa una de regres in indeplinirea sarcinilor sociale ale Revolutiei. Indignati-va electoral!

2. Faptul ca astazi ni se spune cu cinism ca statul nu mai poate fi unul social se datoreaza puterii banului, care nu a fost niciodata atat de mare, de aroganta si de egoista si ale carui slugi au fost infiltrate pana in cele mai inalte sfere ale statului. Daca va suna cunoscut, va reamintesc ca presedintele Traian Basescu a declarat cu nonsalanta ca statul nu are obligatii sociale fata de nimeni si ca fiecare trebuie sa-si poarte singur de grija. Evident, clientela politica nu este “nimeni”. Indignati-va electoral!

3. Instaurarea unei veritabile democratii economice si sociale implica eliminarea de la conducerea economiei a marilor organizatii economice care viseaza la autonomia fata de stat. In Romania, calul de bataie este proprietatea publica, cuvantul de ordine fiind cel de privatizare totala, daca s-ar putea, in favoarea clientelei politice si a capitalului strain, de afaceri cat mai grase cu statul si pe seama acestuia, cu obligatii fiscale si sociale cat mai mici. Indignati-va electoral!

4. Salariul nu mai reprezinta baza drepturilor sociale, pensiile sunt considerate o risipa, iar accesul la serviciile de sanatate de calitate a devenit un privilegiu. Guvernul Basescu-Boc a provocat un genocid social, prin taierea cu 25% a salariilor, taierea/diminuarea pensiilor si ajutoarelor sociale si “imbolnavirea” sistemului de sanatate. Indignati-va electoral!

5. Marele curent al istoriei, care trebuie sa continue prin fiecare dintre noi, se indreapta spre dreptate si o mai mare libertate, dar nu spre o libertate fara frau, aidoma celei a vulpii in cotetul gainilor. In Romania, coruptia si hotia au devenit “biblia” regimului portocaliu, iar lipsa de ingradire a acestor tare politice ameninta sa sufoce principiile statului de drept si drepturile sociale ale cetatenilor. Indignati-va electoral!

6. Indelungata istorie a omenirii are un sens anume: acela al libertatii omului care progreseaza etapa cu etapa. Intelectualii lui Basescu (intre care se numara si unii emisari de influenta strategica) ne spun ca determinismul social este o iluzie si ca idealurile sunt utopii, incercand sa ne fure visul de mai bine si sa ne impiedice sa gandim si sa ne proiectam viitorul. Indignati-va electoral!

7. Am trecut printr-o criza economica, dar nu am initiat o noua politica de dezvoltare; in mod similar, traversam o perioada de schimbari climatice, dar nu am reusit sa adoptam o politica reala de protectie a mediului (summit-ul de la Copenhaga fiind un esec). Datorita incompetentei guvernarii neoliberaliste a PDL, Romania nici macar nu a iesit din criza, acest lucru intamplandu-se doar pe hartie, prin masluirea indicatorilor economici cu ajutorul neprecupetit al FMI, caruia tara i-a fost aservita; protectia ecologica ramane doar o retorica guvernamentala la adapostul careia degradarea mediului continua nestingherita (a se vedea situatia de la Rosia Montana, cea a fondului forestier etc.). Indignati-va electoral!

8. Viitorul apartine nonviolentei si armoniei dintre diferitele culturi, violenta, indiferent sub ce forma se manifesta, fiind un esec. Razboaiele din Irak, Afganistan si Libia nu au rezolvat problemele, ci le-au amplificat si au generat altele noi. Adevaratele solutii sunt cele politice, continuarea angajamentului militar in teatre de operatiuni neinsemnand altceva, inclusiv pentru belicoasa Romanie Traiana, decat pierderi materiale, financiare si de vieti omenesti. Indignati-va electoral!

9. Este nevoie de o insurectie pasnica a spiritului impotriva politicii care propune tinerilor, ca viitor, societatea de consum, dispretul fata de cei slabi si fata de cultura, amnezie generalizata si concurenta acerba a tuturor impotriva tuturor. In numele acestor false valori, basescianismul a adus Romania in pragul prabusirii. Indignati-va electoral!

10. Celor care vor trai in secolul XXI, generatiile senioriale ale stangii democratice si sociale, care au rezistat in fata nazismului si comunismului, le spun cu afectiune: a crea inseamna a rezista; a rezista inseamna a crea. In Romania de azi, pana si acest sens inaltator al creatiei a fost injosit: Guvernul Basescu-Boc “creeaza” zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa umilinte, dezbinare, saracie si suferinte sociale. Indignati-va electoral!

Noua, tuturor, ne revine misiunea de a inscrie Romania pe o alta cale, care sa ne duca spre o societate de care sa fim mandri, nu societatea de azi, a mersului in orb, fara vointa politica si programe de dezvoltare, nu societatea de azi, a clientelismului si dezinteresului fata de soarta celor multi, nu societatea de azi, a lipsei locurilor de munca si a muncii la negru, nu societatea de azi, in care salariile, pensiile si asigurarile sociale sa fie periclitate. Pentru aceasta, indignati-va electoral! O indignare care sa aiba la baza mai putin un nivel emotional, ci mai degraba unul de determinare rationala, care sa duca la schimbarea multasteptata.

(Nota bibliografica: Stephane Hessel, Indignati-va!, trad. Adriana Badescu, Editura Nemira, Bucuresti, 2011)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: