Politlocvii (3): Mizeria speculatiei

Cei care vor cauta in dictionare cuvantul din titlu vor cauta in zadar, pentru ca el nu exista. Daca veti gandi ca ar putea avea vreo legatura cu solilocvii sau colocvii, va veti afla pe drumul cel bun, pentru ca politlocviile se vor referi la monologuri sau dialoguri pe teme politice.

D-le Victor V., ar fi amuzant daca nu ar fi dramele economice si sociale in care se zbat economia globala si satul global, datorate urmarii orbeste a unei scoli de gandire economica ce s-a dovedit a fi falimentara. Observ ca faceti din America ceea ce nu a fost niciodata, cel mai mare stat social (si, in subtext, chiar si pe cel gestionat de guvernul Basescu-Boc!), ca si cand ati ignora ca regimurile/statele de dreapta nu au inghitit niciodata asa ceva si ca in prezent ii poarta sambetele mai abitir ca niciodata.

Inca mai credeti in conditionarea morala a liberei initiative, teoretizata de un profesor de filosofia moralei, in Avutia Natiunilor (1776), dar atat de drastic infirmata de actuala criza financiara si economica?! V-as ruga sa luati act ca nu sunt deloc sensibil la argumentele de prestigiu (ceea ce v-as indemna si pe domnia voastra!), fiind mult mai sigur si mai productiv a reface rationamentele pe cont propriu, nu asa cum s-a intamplat cu o armata de economisti, autori de carti/tratate si detinatori a multor titluri inalte, care au luat pe nemestecate spusele lui Adam Smith, care nu era nici macar profesor de economie (!).

V-ati intrebat vreodata de ce printre cele mai mari reusite economice s-au numarat si cele apartinand unor oameni cu cea mai precara cultura economica posibila, care nu citisera niciun curs universitar de specialitate si nici habar nu aveau de teoriile niciunui nobelist?! Simplu, pentru ca legile profitului si camatariei sunt dezarmant de…simple! Daca economia ar tine de stiinta si nu de politica, cum va explicati esecurile rasunatoare ale misiunilor FMI, care nu au dat rezultate nicaieri in lume sau cum de se bat cap in cap teoriile unor laureati Nobel, cum ar fi cele ale unor Sargent si Sims cu cele ale unor Krugman si Stiglitz, de exemplu?! Nu va cer sa imi raspundeti, pentru ca sunt convins ca stiti ca in orice reusita economica se impletesc elemente de stiinta si de arta (pricepere), cel mai adesea in proportii inimitabile, dar v-as ruga, cand veti ajunge pe culmea unui munte, sa observati cate cai duc spre acelasi varf…

(http://nastase.wordpress.com/2011/10/12/tvr-info-ora-21-05/#comments)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: