Suspendarea Presedintelui, Sezonul 2

Ieri, 21 noiembrie, alianta USL a decis sa recurga la o arma constitutionala cu repetitie impotriva lui Traian Basescu, declansand procedura de suspendare a acestuia din functia de Presedinte al Romaniei. Atacand capul Puterii, Opozitia spera, potrivit propriilor declaratii, sa darame un regim nepopular si sa puna capat, cu un an inainte de alegeri, austeritatii sociale crescande si derapajelor de la statul de drept. Siguri pe ei, ca urmare a majoritatii parlamentare, reprezentantii PDL, principalul partid al Coalitiei de guvernare, au privit anuntul de sus, cu relaxare, ca pe ceva lipsit de importanta si de urmari, pe care s-au grabit sa-l arunce, impreuna cu intregul demers, in derizoriu si in ridicol: „sanse zero”, „lideri imaturi” sau „un exercitiu de imagine” au fost reactiile celor mai multi dintre pedelistii chestionati pe aceasta tema.

Spre deosebire de 2007, actiunea de suspendare a Presedintelui din 2011 are cateva caracteristici deloc de ignorat, ca urmare a unor conditii diferite, in primul rand sub aspectul raportului de forte, dar si al strategiei si tacticilor utilizate. Daca in urma cu patru ani Parlamentul a spus DA, iar Electoratul NU, acum, pe fondul crizei economice si al erodarii Puterii, situatia este opusa, existand toate sansele ca, cel putin aritmetic, suspendarea sa fie blocata de mandatati, in timp ce, paradoxal, mandatantii ar vota demiterea, ceea ce ar arata ca ceva nu-i in regula cu masinaria noastra democratica (voi reveni mai jos).

Trebuie spus ca strategia de suspendare aleasa de USL este corecta si adecvata situatiei din campul luptei politice. Este strategia celui slab, care evita confruntarea frontala, pe punctele tari ale adversarului, in cazul de fata superioritatea din Parlament, dar care alege sa-l hartuiasca si sa-l loveasca marginal, in zone necontrolate, cum sunt cea sociala sau din justitie, dar nu numai, ai caror vectori pot fi compusi cu cel politic al Aliantei, putand deveni, in timp, niste multiplicatori redutabili de forta. Este un detaliu care a scapat PDL, detaliu care arata ca USL dispune de strategi de anvergura, infirmand aprecierile nemagulitoare la adresa liderilor Aliantei. Faptul ca USL alege sa-si infiga bine picioarele in spatiul social, care este fieful ei natural, evitand sa mearga cu suspendarea in cel al PDL, respectiv in spatiul parlamentar, pana cand nu va fi pregatita sa obtina un rezultat favorabil, dupa cum sublinia liderul Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, este cel mai bun concept posibil. „Calea inversa”, ca tip de presiune, le va da, banuiesc, destule batai de cap guvernantilor, care se vor vedea inclusiv la adoptarea bugetului pe 2012, pe segmentul cheltuielilor sociale (pensii, salarii, sanatate, educatie…), pentru care Basescu sustine ca nu sunt bani, desi legea pensiilor, de exemplu, prevede in mod expres obligativitatea indexarii pensiilor…

Cred ca este de la sine inteles ca nu vom asista la un blitzkrieg, ci la o campanie indelungata, care se va suprapune perioadei de Iarna, al carei general ii va provoca Puterii serioase brese de imagine, pentru ca, nu-i asa, iarna nu-i ca vara. Deja, la primele ingheturi, care au venit mai devreme, au aparut primele victime ale taierilor subventiilor la caldura, iar ieri a fost adoptata legea asistentei sociale, care va lovi la fel de crud intr-o alta categorie vitregita de politica puterii de dreapta, in persoanele cu disabilitati… Si, atunci, daca USL ii trage pe carmuitori la raspundere, conform Constitutiei, pentru nerespectarea legilor si a oamenilor, inseamna ca-si face „imagine”?!… Categoric, nu, pentru ca acesta este rolul oricarei opozitii, de contraputere, prin metode legale si constitutionale, care legitimeaza orice putere (da, am zis bine!) si orice sistem democratic.

Privind efectul „zero” al demersului de suspendare, nu as fi atat de sigur, pentru ca strategia USL, pe care as numi-o a „Ierihonului”, ar putea zdruncina sau chiar prabusi zidurile Cotroceniului (metaforic, desigur, in zilele noastre), asa cum s-a intamplat cu cele ale cetatii biblice, sub forta sunetului zguduitor al trambitelor si a glasurilor puternice unite ale intregului Israel (si asa cum avea sa simta chiar si Ceausescu, pe propria-i piele!). Si acum, ca si atunci, singura arma va fi cuvantul, iar de USL va depinde ca acesta sa se auda! Acesta este si rostul etapei premergatoare suspendarii, de dezbatere publica a acesteia, o alta tactica subtila a USL!

Iar daca atunci cand USL va merge cu suspendarea in Parlament acest lucru nu se va intampla, va iesi la iveala, in toata „splendoarea” ei, instrainarea si lipsa de reprezentativitate sociala si electorala a „alesilor”, care, sub influenta banului, s-au transformat in servitori umili ai clientelei lor politice, nu ai poporului! Nu vad, in aceasta situatie-limita, un motiv mai puternic si mai legitim pentru ca USL sa ceara, sub rezerva retragerii din Parlament, devansarea calendarului electoral din 2012.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: