Surpriza cu covorul rosu

In spectrul culorilor, portocaliul se afla intre rosu si galben. Pana la sedinta Parlamentului de investire a Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, am crezut ca aceeasi dispunere o au si cele din spectrul politic, cu oranjul PDL flancat de culorile USL, caruia forfecele protestelor sociale si parlamentare parea sa-i fi taiat orice spatiu de manevra. Marturisesc insa ca dupa discursul lui Victor Ponta, care s-a grabit sa-i intinda covorul rosu noului premier, nu prea mai stiu cine este la mijloc, strategic vorbind, nu ideologic.

Nu vreau sa tin o lectie despre esoterismul cromatic, ci doar sa aduc in atentie cateva lucruri vizibile, care tin de avatarurile imaturitatii, leadereship si aliante politice, in stransa legatura cu iesirea neasteptata a lui Ponta din ceea ce percepeam a fi o strategie beton a Uniunii impotriva regimului Basescu.

Calificat drept ponderat si neutral, discursul presedintelui PSD pe marginea investirii Guvernului MRU a surprins pe toata lumea. Lipsa inflexibilitatii taioase si criticilor anti-sistem, cu care ne obisnuisem, ca intr-un concert pe doua voci si avansarea celor 15 conditii economice si sociale pentru sustinerea noului Executiv, din care au lipsit cererile de demisie a Presedintelui si pentru alegeri anticipate au reprezentat, de departe, evenimentul de prim-plan, ca turnura, care l-au eclipsat pe cel al functionarii masinii de vot, fata de care nimeni nu si-a facut in mod real sperante sau griji ca s-ar putea bloca.

Replica noului premier la avansul liderului social-democrat nu s-a lasat asteptata, a fost una de intampinare, cu mesaje care au facut apel la identitatea comuna de generatie, la “umplerea jumatatii goale” a Parlamentului, la “cooperare transpartinica” si la sprijinul PSD pentru “un guvern de lunga durata”. Urmarind dialogul celor doi “congenerationali”, dar si iritarea liberalilor, am avut impresia ca acesta s-a purtat pe deasupra USL si ca a semanat cu un troc, intinsul covorului rosu contra unui loc la masa verde.

Daca raspunsul la intrebarea cine a picat la mijloc din USL in toata aceasta poveste il stim deja, mai ramane sa vedem si cine va fi pe acelasi loc din PSD… Tiradele lui Ponta la adresa celor care au mers “prea departe” cu atacurile la adresa noilor ministri (clone, consilieri, second hand etc.) ne dau un indiciu, dar mai bine sa nu anticipam si sa fim cu ochii’n patru la cum va folosi MRU cei doi “piloni”, ANI si DNA, in “lupta anti-coruptie”. Sincer sa fiu, imi este teama ca dupa aceasta saptamana a smereniei, cum a numit-o Sever Voinescu, sa nu urmeze o lunga perioada a pacatului, cu tradari si vanatori de vrajitoare, cu cozi de topor si de matura digitale…

Pentru cine ar fi vrut sa le citeasca, semne ale surprizei de azi din Parlament au existat, miza acesteia parand a fi, intr-adevar, spargerea USL, prin contrapunerea celor doi co-presedinti. Prea s-a defocalizat, in ultimul timp, tirul Puterii de pe “imaturul” Ponta, care ar fi devenit brusc “calm” si de-cheguevarizat, intetindu-se asupra profesorului Crin Antonescu, prea batatoare la ochi a fost tentativa de consultari prezidentiale separate cu partidele din USL si cumintenia aceluiasi Ponta dupa discutiile de la Cotroceni, dupa cum in valva propagandistica in jurul desemnarii unui “consecvent” de dreapta si liberal “convins” se poate ghici dorinta provocarii uni anumit efect de domino in PNL… 

Nu vreau sa insinuez ca recitalul lui Ponta din Parlament ar reprezenta o defectiune in USL, sper ca piaza rea sa fi plecat odata cu Geoana din PSD, ar putea foarte bine ca in acest caz sa fie vorba de o tactica de lupta, care ar urma sa fie lamurita cu aliatii. Nu pot trece insa peste posibilitatea ca unii tineri pot dovedi pe langa uriasul capital de energie si o naivitate la fel de mare, care, coroborata si cu dorinta de a arde etapele, ii poate face usor manipulabili, cu atat mai mult cu cat, spre deosebire de seniori, care cunosc si binele si raul, juniorii din politica nu cunosc decat o parte a adevarului…

A-i face pe altii sa-ti faca treaba este un principiu binecunoscut de management, care in leadershipul politic se traduce prin tactica de a lovi adversarul cu parti din el insusi. Am vazut prea multe spete de acest fel de la alegerile din 2004 incoace, incat tactica respectiva sa nu fie incercata si la alegerile din 2012, mai ales ca ceea ce se intampla, acum, pe scena politica pare a fi premonitoriu: in timp ce lupii tineri din PDL s-au regrupat pentru a ataca in haita, cei din USL au inceput sa se maraie si par gata sa se sfasie intre ei… In gestionarea acestui tip de risc si prevenirea unei crize in Opozitie, doua intrebari sunt inevitabile. Face Ponta parte din acelasi plan cu Geoana? A vazut Ponta cocosul rosu al lui Basescu?

8 Responses to Surpriza cu covorul rosu

 1. Popateapa spune:

  Am pus tot articolul meu aici pentru că vreau să îl citiţi. O părere avizată este ceva pentru mine. Nu am mai comentat nimic pe aici pentru că am zis să mă rezum la lucruri mai mici cu blogul meu. Mulţumesc anticipat.
  Domnule Victor Ponta, m-aţi dezamăgit profund!
  “Ecs. sale ministru Justiției

  București

  Costăchel Gudurău liberat az dimineață lipsă probe intenție asasinat. Împăcat cu directoru. Pupat toți piața endependenți. Mâne sară logodna Raul madam Atenaisa Perjoiu. Dânsa renunțat orce pretenție revandicare paraferna de la Albert Gudurău, dând înscris primit toată suma.“

  Adineaori ora două post meridiane avocatul statului Pamfil mort subit cafine central. Medic primar constatat caz apoclepsie celebrală.

  În considerația vechimi mele di magistrat procuror de aproape douazăci și trii di ani, fiind înaintat în vârstă și o familie numeroasă devenind misiunea de minister public pre gră pentru mini, vă rog respectos a mi se acorda mie postul de avocatu statului, pe care o voiu îndeplini cu zel și activitate. Binevoiți etc.

  Vechiu procuror trib. X…

  Telegrame
  de Ion Luca Caragiale

  Mi-aduc aminte cum, domnul Victor Ponta, a făcut referire, în multe ocazii, la cozile de topor pe care le-ar putea avea PDL, în cadrul USL. Solicita vigilenţă! Acum, domnule Victor Ponta, vă întreb eu, cine este coada de topor? Nu sunt un nihilist şi nici un opozant orb, cu ochelari de cal. Îmi place să cred că PSD nu are numai susţinători cu ochelari de cal, aşa cum sunt cei de la PDL. Domnule Victor Ponta, m-aţi făcut să mă simt părăsit , înşelat, acum, când prin discursul dumneavoastră aţi făcut pactul cu diavolul. Chiar, susţinerea condiţionată, a unui slugoi, al lui Traian Băsescu, m-a speriat. Probabil coloana vertebrală, a dumneavoastră, a suferit unele deplasări patologice, ca urmare a accidentelor avute, la concursurile auto la care ați participat.

  Mi-aduc aminte de mitingul din 19 ianuarie 2012. Chiar dacă sunt PSD-ist, prin convingere, am participat şi am fost înconjurat de prieteni liberali. Când vi s-a dat cuvântul, în jurul meu, printre urale se amestecau tot mai tare huiduielile “uuuuoooooooooo”. Când a trecut pe lângă noi, Mazăre cu ai săi, mulţi dintre cei care eram în coloană, la locul nostru, am aplaudat. Îmi vine acum în minte episodul cu Oana Niculescu Mizil, când l-a susţinut pe domnul Mircea Geoană. Toată lumea a sărit asupra ei, ca asupra unei rebele. A avut tăria de a-şi susţine puntul de vedere.

  Acum dumneavoastră aţi încălcat grav disciplina de partid. Aţi vorbit în nume propriu, dar scuzaţi-mă, sunteţi liderul ales al PSD, copreşedinte al USL. Cum Traian Băsescu nu are voie să vorbească în nume propriu, cât este Preşedintele României, nici dumneavoastră nu sunteţi supus altui regim, la o scară mai mică. L-aţi acuzat pe Mircea Geoană că s-a erijat în reprezentantul opoziţiei. Vedeţi similaritatea situaţiilor?

  Azi văd de ce domnul Adrian Năstase a ajuns să fie condamnat de oastea diavolului. Şi-a menținut verticalitatea, nu a cedat şantajelor şi altor porniri de moment.

  Păcat domnule Victor Ponta, aţi frânt multe idealuri şi speranţe ale oamenilor cinstiţi.

  Apreciază

  • O paralela adecvata si o ingrijorare legitima. Din pacate, a devenit vizibil, pentru cine vrea sa vada, faptul ca in timp ce lupii tineri din PDL s-au regrupat pentru a ataca in haita, cei din USL au inceput sa se maraie si par gata sa se sfasie intre ei.

   Apreciază

 2. Popateapa spune:

  A propos, unele personalităţi pe blogul cărora am pus acest articol au preferat să nu îl publice ca pe un comentariu.

  Apreciază

 3. alecsei spune:

  haideti sa va spun o parere despre cum a sunat discursul lui mru si cum a sunat al lui ponta.
  mru a avut un discurs bun, de inceput de mandat si care a lasat usa intre-deschisa pentru negocieri intre partide.
  in schimb, discursul lui ponta a fost fix o cerere, din punctul meu de vedere. un fel de hai, luati-ne si pe noi!
  pe de alta parte ma mira 2 chestiuni:
  1. vizita lui ponta in sua, de unul singur, probabil sa isi ia ordinele, nu stiu.
  2. cererea psd catre traian basescu care spune ceva de genul: instaurati starea de urgenta, venim in parlament. un fel de va schimbati cravata, venim in parlament. evident ca instaurarea starii de urgenta nu poate decat sa fie un lucru bun pentru cetateni. probabil armata intervine altfel, sa spunem, fondurile se deblocheaza altfel samd. pai ce este asta? ori facem politica ori nu?
  eu am inteles ca definitia data de catre catemir, mi se pare, politicii este arta de a conduce, dar…toate au o limita.
  cu tot respectul,
  alecsei

  Apreciază

  • Salut, Aleksei! Faptul ca strategia impotriva generalului Iarna a venit din afara Puterii spune multe despre arta (si stiinta) de a conduce. Probabil ca acul balantei privind lupta pentru initiativa strategica si agenda publica va oscila mai mult ca niciodata, dar nici nu este exclus ca cei doi colegi de generatie sa gaseasca impreuna liniile de rupere in razboiul impotriva crizei…

   Apreciază

 4. alecsei spune:

  aaaa….da. inteleg sau nu un lucru! nu stiu care sunt cei doi colegi de genratie antonescu sau ungureanu (nu de alta, dar antonescu este si el un carlan – asta nu inseamna un termen dur, neaparat)?! 🙂
  si 2 nu credeti ca ne complicam cam mult cu treaba cu criza? este o chestiune genralizata in toata europa, cel putin, iar recesiunea despre care se vorbeste? o uitam? si plus de asta e vorba despre politica, totusi. eu, dupa 1989 nu mai cred in oamenii care vor binele pentru tara. pe unul ca dvs., citindu-va prezentarea proprie, nu va banuiesc ca va doriti raul pentru tara, sub nicio forma, dar astia de dupa 1989? ce facem cu ei? si spun astea datorita unei experiente proprii si personale

  Apreciază

 5. alecsei spune:

  oricum si indiferent, eu vad un lucru (de fapt mai multe):
  1. neils schnecker a prezentat intr-o editie a sintezei anumite date economice. bine, erau si scaderi si multe facute pe diferente de curs valutar. de ce nu au prognozat treaba asta, sunt de dreapta astia?
  2. de tras, pana la urma, trag tot astia de jos, talpa cum s-ar spune. incepand cu pensionarii si terminand cu imm-urile;
  3. intr-o tara civilizata, cred ca un guvern normal isi dadea demisia, decat sa faca asemena gafe. situatia socio-economica la noi, nu cred ca ca era una asa dificila;
  4. sunt foarte multe companii, foste de stat, care au fost preluate de catre particulari, seriosi unii si care au datorii la bugetul de stat cu carul, dar care produc. eu, daca eram in locul statului, spuneam asa, azi e momentul 0 nu ai datorii, te descurci de acum inainte. pentru ca este evident ca nu toti fac investitii in companii, din buzunarul propriu sa le salveze, iar pentru mine interventia statului in economie este un punct esential. vedem modelul chinei. pentru mine este un model. nu intervine propriu zis dar creeaza o anumita lejeritate fiscala…e mult de vorbit si e vorba de viziune

  astea ar fi 4 puncte din viziunea mea si care cred ca nu exclud o gandire un pic sanatoasa…
  ramane de vazut ce se va alege pe viitor de noi, ca tara! gurile rele spun ca ni s-ar pregati ceva frumos, in adevartul sens al cuvantului, dupa lamurirea treburilor cu ue…acum, Dumnezeu stie

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: