Dupa amanarea deciziei CCR: Romania, intre un presedinte demis si un presedinte uzurpator

Dupa referendum, USL a lasat deoparte armele politice si a luat uneltele de guvernare, pentru a grabi repararea stricaciunilor produse de regimul Basescu. Tocmai de aceea nu inteleg cu cine si pentru ce se mai lupta politic Basescu, continuand sa ruineze economic tara. Poate doar cu democratia!

CCR ar trebui sa ia act de noua situatie politica, juridica si constitutionala a numitului Traian Basescu, care dupa referendumul din 29 iulie a incetat sa mai fie un presedinte suspendat, devenind un presedinte demis de catre electorat. Aceasta este semnificatia reala a votului covarsitor al celor 87% dintre cetatenii care s-au prezentat la urne si au spus „DA” demiterii presedintelui suspendat.

Din acel moment, hotararea Parlamentului de suspendare a presedintelui Basescu a incetat, intrand in vigoare o noua hotarare, cea a Electoratului, de demitere a ocupantului functiei de presedinte, Corpul Electoral fiind titularul dreptului suprem de jurisdictie, a carui vointa este imperativa pentru toate institutiile statului.

Traian Basescu nu mai este un presedinte suspendat, ci un presedinte demis, hotararea de demitere curgand din momentul exprimarii ei de catre Electorat. A continua sa vorbim despre un presedinte „suspendat” inseamna a nega preeminenta democratiei directe in raport cu cea reprezentativa, a nu distinge intre doua categorii de efecte, diferite ca forta democratica si de impunere.

Democratia nu este un competitor politic, precum un partid, care poate fi atras in jocul politic si invins, asa cum au incercat Basescu si PDL sa faca, inclusiv pe speta referendumului, ci democratia este expresia vointei populare si arbitrul oricarui joc politic.

Cu fiecare clipa de amanare a recunoasterii hotararii referendumului creste riscul transformarii unui presedinte demis intr-un presedinte uzurpator.

Semnele uzurparii au inceput sa apara si sa se adune unul cate unul: amanarea validarii referendumului, amenintarea institutiilor statului (parlament, guvern, politie, primari etc.), prelungirea mandatului lui Daniel Morar la sefia DNA, confiscarea de catre PICCJ a listelor electorale de la AEP si constituirea unei cauze penale…

Sper ca pe 31 august, CCR sa confirme si sa-i traduca si lui Basescu: DA, cetatene Basescu, electorii te-au trimis acasa!

Pe de alta parte, vad sfarsitul politic al lui Basescu intr-un cadru mai larg, ca pe un final de epoca. Nimic nu a mers cum trebuie in Romania ultimilor 23 de ani, indiferent ca a venit dinspre stanga sau dinspre dreapta, de parca am fi construit pe nisip. Intr-un fel, asta s-a si intamplat, pentru ca am schimbat o criza de sistem cu o alta la fel de incurabila, care in plus era si globala. Cred ca acest ultim lucru ne-a si inselat in alegerea pe care am facut-o in 1989, nu am vazut decat roseata de falsa sanatate din obrajii capitalismului, nu si paienjenisul perfuziilor care veneau din toata lumea si o faceau posibila. Peste doua decenii pierdute, cat un veac.

Dixit et salvavi animam meam!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: