Alegeri parlamentare 2012: O campanie atipica si o victorie (masiva) asteptata

Este duminica, o zi de iarna, adanc sapata in calendarul electoral: 9 decembrie. Mai sunt cateva ore bune pana la deschiderea urnelor. Toate analizele interne si externe despre scrutinul parlamentar de azi conduc catre o singura concluzie, Uniunea Social-Liberala (USL) va castiga majoritatea absoluta in Parlament. In pofida prognozei meteo nefavorabile, cu ploaie, lapovita si ninsoare, se asteapta inregistrarea unui record de participare la vot. Ce-i va scoate pe romani din case pe o asemenea vreme si-i va determina sa voteze atat de hotarat?

Aceasta determinare electorala, nemaiintalnita de la primele alegeri postdecembriste, este explicabila prin caracteristicile de mediu, international si national, si cele ale campaniei electorale. Politicile supranationaliste europene si americane si valurile de recesiune de pe ambele maluri ale Atlanticului au un impact contorsionant asupra economiei Romaniei, efect de propagare al carui sfarsit, din pacate, nu se intrevede. Cu fiecare incercare esuata de a ajunge la normalitate a devenit tot mai luminatoare ideea ca solutiile unor probleme vitale precum cele legate de absorbtia fondurilor europene, exploatarea nationala a resurselor autohtone, consolidarea cresterii economice, crearea de locuri de munca ori, pe aceste baze, cresterea calitatii vietii, sarcina sociala a Revolutiei ramasa neindeplinita, nu pot fi gasite in limitele vechiului capitalism, care nu mai reprezinta o alternativa. Cautarile nu mai tin de pozitia in interminabilele invartiri in cerc, ci de directia de iesire din incercuire, care sa duca spre un nou capitalism. Politicile economice gresite, de austeritate, ale guvernelor de dreapta romanesti si criza politica din jurul suspendarii si demiterii presedintelui au creat un munte de frustrare populara si un larg front de asteptare electorala.

Campania electorala, pe care presedintele Basescu a etichetat-o drept “nerelevanta pentru realitatile din Romania”, si alegerile de azi au capatat o relevanta strategica, de optiune cruciala pentru viitorul romanilor. Nu este vorba de o optiune politica sau militara, de a alege, pe aceste coordonate, intre Vest si Est, aceasta a fost stabilita dupa Revolutie, prin consens national, tratate internationale si parteneriate strategice, si are taria unei stanci, am revenit si vom ramane pe vecie in Europa. Este vorba de libertatea optiunilor economice, care tine de insasi libertatea economiei de piata. In economie, cu deosebire in cea mondiala, vechiul „principiu” politic potrivit caruia prietenul meu trebuie sa fie dusmanul dusmanului meu nu mai poate sa functioneze fara riscul adancirii crizei actuale sau al saririi dintr-o criza in alta. Istoria a demonstrat cu prisosinta ca atunci si acolo unde acest fals principiu a functionat, economia nu a fost libera. Economia mondiala trebuie sa functioneze ca o piata libera a interactiunilor dintre economiile nationale, dupa cum libere trebuie sa fie uniunile regionale si interactiunile cu acestea ori dintre acestea, ca procese si trepte intermediare ale globalizarii. „Avutia natiunilor” a lui Adam Smith trebuie recitita si reactualizata.

Pe scurt, campania electorala 2012 s-a caracterizat prin asimetrie, substitutie si intruziune.

Asimetria absoluta a competitorilor, in termeni de putere (USL) si slabiciune (ARD), a avut drept efect si o asimetrie de acelasi calibru a intentiilor de vot sau o depolarizare accentuata a electoratului, in favoarea cresterii ratei de coeziune socio-electorala a acestuia. Spre deosebire de alegerile prezidentiale americane, de pilda, unde simetria relativa a celor doi candidati si scorul sensibil al competitiei a avut drept rezultat o falie prin chiar mijlocul masei de alegatori, ceea ce s-ar putea sa fie un efect pervers al politicii „Dezbina si cucereste!”, in cazul alegerilor parlamentare romanesti o asemenea falie are toate sansele sa fie una marginala, ca urmare a diferentei mari de scor, ceea ce ar putea fi tradus si ca un rezultat al unei altfel de strategii electorale, „Uneste si salveaza!”.

Substitutia prezidentiala a ARD, prin implicarea activa a presedintelui Basescu in campania negativa versus USL, a condus la deconstitutionalizarea si mai puternica a persoanei acestuia, ca ocupant al functiei de sef al statului, careia Constitutia ii interzice in mod explicit partizanatul politic si electoral. Cu siguranta, Basescu si-a atras un al doilea vot de blam, dupa cel de la referendumul din vara, care se va vedea, diseara, in scorul electoral, dar si, in functie de cum se va raporta la rezultatul alegerilor, intr-un eventual nou episod de suspendare/demitere. Cu o campanie si niste alegeri sub spectrul prezidentialist-justitiarist, in care presedintele a transformat justitia intr-un instrument personal, pentru scopuri politice si electorale, cu opozanti aruncati in inchisoare sau urmariti penal, coabitarea, nu ma hazardez deloc sa o spun, se contureaza si mai improbabila, iar o noua criza politica, si mai probabila.

Intruziunea externa, europeana si americana, a fost prezenta de-a lungul intregii crize politice din vara, dar aceasta a atins un punct culminant, joi, cu o zi inaintea incheierii campaniei electorale, mutandu-se de pe palierul ambasadorului american pe cel al secretarului de stat al SUA. Intr-o lectie ratata de diplomatie, Hillary Clinton a mentionat Romania, la reuniunea OSCE, alaturi de Rusia, Ungaria, Belarus, Ucraina si alte tari din Asia Centrala, in randul statelor unde exista „un recul democratic”, acuzandu-si aliatul si partenerul strategic roman de „atacuri la adresa procesului constitutional”, o teza extrem de draga ambasadorului Gitenstein si presedintelui Basescu, cu care spera sa intoarca rezultatul alegerilor, dupa „modelul” cu care a fost intors cel al referendumului. Atunci, democratia a fost infranta prin nascocirea „puciului parlamentar”, acum, se va incerca, probabil, prin ideea si mai trasnita a „puciului electoral” sau, de ce nu, „constitutional”, pentru a da curs sugestiei doamnei Clinton.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: