A doua batalie: In cautarea unui premier

Dupa catastrofa electorala inregistrata de ARD, care a desfiintat-o la propriu, desemnarea unui premier favorit a capatat proportiile unei a doua batalii pentru Traian Basescu. Poate este mult spus „favorit” pentru un presedinte de dreapta nevoit sa desemneze un candidat de stanga, dar incadrarea acestuia in tiparele geopolitice ale vremurilor i-ar putea asigura o coabitare cu mai putine probleme. Pentru a intelege dificultatile dar si subtilitatile jocului prezidential din aceste zile, doua precizari sunt importante. Prima, ca de coabitare se poate vorbi numai in conditiile unui premier din afara familiei politice a dreptei, iar a doua, ca viitorul premier nu va avea sanse decat daca va fi un social-democrat, in acord cu ponderea PSD in USL si cu intelegerea facuta cu liberalii la fondarea aliantei privind impartirea functiilor de prim-ministru si de presedinte. Tentatia desemnarii unui liberal a existat, numele ex-premierului Tariceanu a fost destul de apasat vehiculat, dar „inteligentul” Basescu, cum l-a caracterizat Crin Antonescu, si-a dat seama ca atacul frontal al partajului strategic de putere din USL nu ar fi avut sorti de izbanda si s-a reorientat.

Conceptul de „profil pro-european si pro-atlantist” al viitorului premier, lansat de presedintele Basescu, pare a corespunde tiparului amintit. Enuntiativ, suna chiar bine. Pro-europenismul este lesne de inteles si acceptat, niciun cetatean european nu si-ar dori vreodata sa fie guvernat de cineva din afara Europei. A fi pro-NATO este in aceeasi masura de sustinut, mai greu ar fi insa de inteles ce ar insemna sa fii pro-atlantist. Analitic, conceptele de europenism si atlantism si procesele pe care acestea le desemneaza istoric si, cu deosebire, viitorologic par a nu beneficia de o intelegere prea clara din partea presedintelui Basescu, ceea ce, sa recunoastem, nu are nicio importanta practica pentru presedintele- jucator, mai ales daca va reusi sa dejoace planul USL de nominalizare a lui Ponta in fruntea noului Guvern. De abia cand il auzi ca vorbeste ca Romania trebuie sa mearga spre Vest, nu spre Est, cu UE si SUA, nu cu Rusia si China, iti dai seama de hiba „conceptului”, ca el este rezultatul unei gandiri schismatice, de lagar,in termenii Razboiului Rece si ai Sferelor de Influenta, pentru care libertatea in toate azimuturile a economiei de piata si globalizarea nici nu ar exista. Altfel spus, „profilul pro-european si pro-atlantist” are, ca si „statul de drept” cu care s-au facut valuri in vara, alura unui alt construct ideologic, de iarna, pentru nevoi practice, pre-democratice, ale luptei politice post-electorale.

Miza consultarilor prezidentiale discrete din aceste zile, premergatoare celor oficiale, este de a gasi o alternativa de premier la cea ofertata de USL, Victor Ponta, cazut in dizgratia americana si europeana pentru multe idei percepute a fi impartasite de la Adrian Nastase, al caror ax sunt afirmarea patriotismului economic si denuntarea statutului de colonie al Romaniei, dar si a lui Basescu, pentru dosarele suspendarii si referendumului de demitere. In evaluarea sanselor lui Basescu de blocare a drumului lui Ponta spre un nou mandat la Palatul Victoria sunt de remarcat, pe de o parte, o schimbare salutara de atitudine din partea UE, Jose Manuel Barroso declarand dupa alegeri ca nu vor exista dificultati in a colabora cu Victor Ponta, premierul dovedindu-si angajamentul de a corecta lucruri nepotrivite din perspectiva Comisiei Europene, iar pe de alta parte, tacerea americana, desi ambasadorul Mark Gitenstein i-a facut a doua zi dupa anuntarea victoriei USL o vizita lui Ponta, dar fara sa o fi insotit de vreun mesaj protocolar (uzual in astfel de cazuri). Faptul ca rezervele americane fata de desemnarea candidatului majoritatii castigatoare nu numai ca nu s-au topit dar au ramas si in offside vor alimenta si mai mult ideile in circulatie privind cine sunt cu adevarat „stapanii coloniei” si de la cine va primi Basescu „mutarea in plic.”

Cum niciun liberal nu ar fi capabil sa realizeze o majoritate parlamentara (nici nu cred ca ar accepta, riscul ca un asemenea act sa fie privit ca o „tradare”, care ar pune in pericol protocolul de alianta al USL, fiind mai mult decat posibil), informatiile neconfirmate ca Traian Basescu i-ar fi oferit postul de premier lui Mircea Geoana ar putea avea consistenta, dar si castig de cauza. Fostul ambasador la Washington se bucura de trecere in randurile multor politicieni americani, iar relatiile cu Basescu sunt interpretate in chei controversate, dupa esecul neasteptat in alegerile prezidentiale din 2009, fiind susceptibile de mult mai multe puncte comune. In plus, alterarea relatiilor cu unii lideri ai PSD (s-a ales chiar cu o „gratulare” celebra din partea lui Ion Iliescu) il crediteaza in ochii adversarilor stangii cu un mai mare potential de „flexibilitate”. Interesanta este si nuanta adusa de Elena Udrea, potrivit careia  Basescu l-ar putea desemna totusi premier pe Ponta, avand in vedere scorul covarsitor la care a castigat USL, ceea ce arata cat de mare poate fi balansul in ceea ce as numi cele mai iesite din comun alegeri de dupa 1989.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: