Sfarsitul lumii se amana

Nu am nicio indoiala, nu va fi sfarsitul lumii. Cel putin, nu dupa calendarul maiasilor. Cine nu-si poate prevesti propriul sfarsit, nu o poate face pentru altcineva. Un calendar politic sau un inceput de sfarsit este insa cu totul altceva, lucruri de care vom avea prilejul sa ne convingem anul viitor. In acest an insa, nici desemnarea premierului, nici investirea guvernului nu va face imposibila coabitarea dintre Ponta si Basescu.

Asigurarile ca procedura de consultare si de desemnare a premierului se va desfasura conform regulilor alunga orice indoiala ca maine ne-am putea astepta la ceva iesit din comun din partea convorbirilor de la Cotroceni. Grija cu care presedintele Basescu incearca sa arda orice cliseu ca s-ar putea afla la originea reaprinderii crizei s-a vazut si in chemarea la discutii simultane cu toate partidele, criticile legate de nechemarea aliantelor ori de posibile intelegeri separate ramanand fara obiect.

Sa nu ne amagim insa, prudenta in a nu-i fi decontata o criza a „desemnarii” nu se datoreaza vreunei fobii sau atac de panica, de teama „sabiei” lui Ponta sau ca nu ar fi in cea mai buna forma de „joc”. Pur si simplu, instinctul ii spune sa amane atacul, ca nu e momentul. Nu este vorba numai de intuitie, ci si de calcule si de semnale. Noua pozitionare a UDMR, de sustinere a lui Victor Ponta ca singura varianta de premier, si intalnirile informale ale lui Ponta si Antonescu cu Basescu nu lasa niciun loc jonglarii cu aritmetica propunerilor  de candidati sau a voturilor din Parlament, pe desemnare sau, si mai sensibil, pe viitor, mai ales ca, tocmai acum, Comisia de la Venetia si-a gasit sa propuna depolitizarea suspendarii Presedintelui si transferarea procedurii pe taramul raspunderii juridice, la initierea legislativului!

Reactia lui Jose Barroso de dupa publicarea rezultatelor scrutinului, de a-l felicita pe Ponta pentru victorie si de a asteapta sa colaboreze cu cei doi coabitanti, pentru ca „Poporul roman a facut o alegere clara”, este un semnal puternic si neechivoc. Chiar si cel mai fervent sustinator, care la parasirea postului i-a transmis de la scara avionului ca ar dezavua o „rejucare” a crizei din vara si ca se asteapta ca Romania sa isi „respecte promisiunile”, nu i-a lasat niciun spatiu de manevra, poate cel mult pentru celebra replica a uimirii si neasteptarii: Si tu, Markus? M-am referit, evident, la ex-ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein. Pretul ignorarii unor astfel de semnale nu va fi altul decat izolarea, de care Basescu va fugi ca dracul de tamaie. In consecinta, ma astept ca maine sa aud un singur nume, pe care il asteapta toata lumea buna: Victor Ponta!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: