Cum au furat si pervertit speculatorii de opinie ideile hegeliene: Despre triada problema-reactie-solutie (mini-ghid anti-manipulare)

Cum se intampla de regula in cazurile de incalcari ale normelor de circulatie, numarul de teribilism cu steaguri pe autostrada s-a incheiat in barele de protectie care impiedica intrarea pe contrasens, ceea ce a cam botit automobilul celor doi copiloti ungari, motiv pentru care nici nu au ce sa reclame la politia europeana, fiind in culpa, imaginile surprinse de camerele de supraveghere ii incrimineaza.

Lasand gluma sau comparatia la o parte, care isi are talcul ei, trebuie spus ca afacerea steagurilor este, in esenta ei, o operatiune de manipulare, dupa urmatoarea triada : crearea problemei-reactia-solutia.

Scopul acestei triade manipulative este de a crea o problema, de provocare sau diversiune, care sa duca la o reactie inadecvata sau excesiva, pe baza carora, in final, sa se ajunga la o solutie conforma cu interesul initiatorului. Conditia care poate face posibila obtinerea unui astfel de rezultat prestabilit este ca reactia obtinuta sa fie una de aceeasi natura cu problema creata, adica sa fie in afara legii, cutumei sau standardelor, cu potential de incendiere emotionala.

Tot ceea ce trebuie sa faca tinta unei astfel de provocari este de a avea reactii de drept, de a nu iesi din spiritul si litera statului de drept. Reactia de drept este singurul raspuns care poate demonta o problema artificial creata, singura cale de contra-atac care, prin punerea in contrast a licitului cu ilicitul, are neconditionat de partea sa instrumentele statului si ordinii de drept, dreptul national si international.

Aceasta triada speculatorie, problema-reactie-solutie, este folosita in satisfacerea unor interese corporatiste (si nu numai), este suficient sa privim la ce se intampla in unele zone fierbinti ale lumii (si, inca o data, nu numai), si reprezinta o schimbare de sens, de intoarcere pe dos a utilizarii celebrei metode a dialecticii hegeliene, cu cele trei momente ale sale, teza-antiteza-sinteza, prin faptul ca duce la dezorganizare si derationalizare politice, amintind de o deviza masonica, Ordo Ab Chao-Ordine din Haos.

Crearea problemei politice este o constructie artificioasa, o falsa teza sau afirmatie, care nu se sustine si nu se bazeaza pe dovezi si argumente valide, care incalca principii si norme ale statului de drept si ordinii de drept internationale, urmarind descentralizari, autonomizari si atomizari fata de principiile de integrare si solidarizare, principii care, in cazul UE, dau consistenta unitatii si integritatii comunitare.

Revenind la scandalul steagurilor secuiesti, acesta ascunde aceeasi veche tentatie haotica: deschiderea cutiei Pandorei a drepturilor colective pentru minoritati, ceea ce ar arunca in aer stabilitatea statelor si stabilitatea internationala.

http://nastase.wordpress.com/2013/02/08/scurta-analiza-a-tensiunilor-romano-ungare/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: