„Democratia exagerarii”, lupta politica si simbolurile comuniste

Motto: Politica nu ar cunoaste monstruozitati daca ar respecta regula proportiilor.

Comisia de la Venetia a anuntat ca interzicerea simbolurilor comuniste in Republica Moldova vine in contradictie cu drepturile omului si libertatea de exprimare.

Nu despre decizia in sine as vrea sa vorbesc, ci despre ceea ce as numi „democratia exagerarii”, care, dupa opinia mea, conduce la condamnari politice nemeritate nu numai a unor personalitati sau idei, ci si a unor simboluri.

Probabil ca cei care folosesc acelasi tip de discurs pentru realitati foarte diferite sau chiar opuse au facut ca opinia publica, dar nu numai, sa se autosesizeze din oficiu asupra existentei unei probleme de credibilitate, in astfel de cazuri.

Am fost uluit nu de putine ori sa constat cum “invectivologia”, devenita o noua limba de lemn, a efectuat adevarate executii in masa, punandu-i alaturi de fascisti si comunisti pe unii democrati sau chiar regimuri democratice de astazi.

Cand sub tirul antifascist sau anticomunist sunt aduse si astfel de tinte ceva nu este in regula, iar un al doilea lucru catre care te duci cu gandul este cel care tine de legitimitate (cred ca acest ultim aspect l-a avut in vedere si Conventia de la Viena).

Pe de alta parte, sa nu uitam, chiar si dupa ce nu mai este exclusiv orala, minciuna are picioarele la fel de scurte (am vazut in 1989 cum actorul Victor Rebengiuc s-a sters la gura cu hartia igienica, dar si cum prin aer zburau “opere”, devenite acelasi tip de hartie).

Asadar, inapoi la masura, a carei racordare la politica ar merita o definitie: politica este arta masurii!

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14376791-comisia-venetia-interzicerea-simbolurilor-comuniste-republica-moldova-incalca-drepturile-omului.htm 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: