Presedintele din umbra

Opozitiile democratice isi formeaza guverne din umbra pentru monitorizarea celor legitime, ca un exercitiu si o contra-oferta pentru cand vor ajunge la putere. Exista insa si o situatie particulara, cand guvernele se pot afla in opozitie cu presedintele, ideologic vorbind, pentru ca institutional acest lucru ar fi neconstitutional, acoperita prin termenul de coabitare. Dupa parerea mea, un candidat prezidentiabil din partea unui partid de guvernare, aflat in raporturi de coabitare cu presedintele, ar putea foarte bine sa fie numit presedinte din umbra, care l-ar diferentia de ceilalti prezidentiabili.

Concret, pe situatia putere-opozitie actuala, opozitia nu ar putea avea un presedinte din umbra, ci doar un candidat prezidentiabil, deoarece atat opozitia cat si presedintele apartin aceluiasi spectru, de centru-dreapta. Acelasi lucru ar fi valabil, in cadrul coalitiei de guvernare (USL), si pentru PNL, care are aceeasi pozitionare cu presedintele pe esichier, tot de centru-dreapta. Rezulta ca singura forta politica indrituita sa aiba un presedinte din umbra ar fi una apartinand stangii, in cazul de fata guvernamentale, care este PSD, dar, in mod inexplicabil, asa ceva nu exista!

Sa ne intelegem, faptul ca PSD si PNL s-au inteles sa sustina un candidat unic la presedintie, respectiv pe liberalul Crin Antonescu, nu exclude un presedinte din umbra al social-democratilor, dar nici nu inseamna ca acesta din urma s-ar opune sau ar submina intelegerea respectiva, ci pur si simplu ar fi o chestiune formala, care ar sublinia o formula de eticheta politologica, de surmontare a unei lacune conceptuale, daca vreti, dar ar pune si mai bine in valoare niste raporturi de forte reale, desi nenumite, mai precis cu ce vine fiecare si cu ce se alege din combinatia USL.

In concluzie, cand spui „presedinte din umbra” este clar ca acesta se situeaza pe o pozitie polara diferita fata de cea a celui in exercitiu, din punct de vedere al dihotomiei stanga-dreapta. Asadar, pe cand un presedinte din umbra?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: