Pretext de taifas

Ghita, esti tare, m-a impresionat instrumentarul tau de argumentatie, desigur, nimic din toate cele nu s-a intamplat, asta ne-ar mai fi lipsit, dar eu ma refeream la altfel de lovituri si puciuri, la cele asa-zise constitutionale, care sunt in altfel de manuale, mai mult sau mai putin scrise sau citite printre randuri, dar extrem de inteligente si abitir aplicate de catre politicienii rasati, ceea ce nu se poate spune despre Crin si Victor, pentru ca nu le-a reusit!

Cand te apuci de o asemenea treaba publica trebuie sa ai in vedere ca cel putin unul din cei care te asculta sau te privesc vrea sa te “execute” (l-am citat pe unul dintre profesorii mei care indraznise sa vina cu o teza de doctorat in care afirmase, consternat pentru epoca, ca si in comunism exista fenomenul de instrainare!), dar bag seama ca in cazul celor doi au fost mai multi de unul!

Si, apoi, la ce ne-ar fi folosit o victorie a la Phirus, cand tot Occidentul ne-ar fi condamnat, iar in spate ne-am fi lovit de “zidul” Estului?! Probabil, cum ne-ar fi folosit si una a lui Ceausescu, pentru ca am fi fost la fel de izolati! Cand doi iti spun ca esti beat, trebuie sa te duci sa te culci, dar ce ar trebui sa faci cand institutii internationale iti spun ca ai pus in pericol democratia si statul de drept?! In acest caz, valoarea de adevar nu are nicio relevanta, pentru ca nu se confunda cu dreptatea, care este o functie de putere (iar Victor a inteles in cele din urma asta, spre norocul lui, pentru ca putea sa se aleaga cu mai mult decat cu “cicatrici”!).

Cam totul in lumea asta se judeca si se transeaza in termenii raportului de forte, ceea ce nu inseamna ca David l-ar fi putut infrange pe Goliat, daca primul n-ar fi avut ceea ce i-a lipsit celui de-al doilea! L-ai auzit pe comisarul ala care a spus ca suntem “neguvernabili”? Inainte de a ne fi indignat ar fi trebuit sa fi gandit o reactie mai inteligenta decat actia lui, dar n-a fost sa fie, pentru ca individul respectiv, PPE-ist probabil (si elitist pe bune, ca toata dreapta, pentru ca altfel n-ar fi reusit sa tina in lesa toata lumea!), si-a facut o catapulta isteata prin care a incercat o bresa, sa ne infranga rezistenta la impuneri si dictate!

Daca i-a reusit sau nu vom vedea in reactiile noastre pe energie, gaze de sist, minerale etc., adica cam pe tot ceea ce altii nu au sau au deficit si le vor moka (sau aproape) de la noi. Riscul pe speta asta este ca daca tii cont sau iti pasa de ce-ti spune adversarul sau preopinentul devii, psihologic, prizonierul lui! Deci este cu dus si intors, trebuie sa stii daca si pana unde intinzi coarda. D’aia spun, intotdeauna, ca politica nu-i o treaba pentru oricine si ca adevaratii politicieni se nasc, nu se fac (or mai adauga ceva spoiala de cultura politica, dar daca fondul lipseste, se strica orzul pe gaste!).

Despre chestia cu Biblia, m-da, a fost un pretext, dar nu unul gratuit. Acelasi profesor imi spunea ca in Biblie gasesti toate raspunsurile la problemele omenesti, ca in lume nu exista decat cateva carti cu adevarat originale, iar Cartea Cartilor este in capul lor, restul sunt compilatii si plagiate. Categoric, nu am citit-o ca un habotnic, ci ca pe sursa de spiritualitate si, nu in ultimul rand, de cultura politica (ceea ce depinde de fiecare).

Privind propensiunea pentru ceea ce as numi arta cuvantului (ai dreptate si cu “betia”!), este o deformatie profesionala, cred, cum la fel este de a pune totul sub semnul intrebarii si de a gasi raspunsuri proprii, in afara celor ‘oferite”. Indoiala, bat-o vina de Cogito!

M-a amuzat finalul! Te-am plictisit ceva mai mult pentru ca mi-au facut placere reactiile tale critice, daca as avea o functie de decizie politica, précis te-as lua de consilier, pentru ca cei mai buni consilieri nu sunt laudatorii, ci criticii. In al doilea rand, din aceste interactiuni fluviu mi-am dat seama ca avem un fond comun, nu m-am indoit nicio clipa ca nu ai intelege ce as spune, ca ai face parte din “stupid people”, cum zicea Brucan!

O seara buna si multumesc pentru partida de comunicare politica!

http://nastase.wordpress.com/2013/05/28/lumea-americanii-si-noi/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: