„Lotul Bolintineanu“

A pus Victor Ponta in pericol independenta justitiei, asa cum se isterizeaza unealta basista Monica Macovei, crezand ca poate lovi din nou? Daca a facut-o, va plati, fara indoiala, dar tare mi-e teama ca a impiedica producerea unui abuz nu este totuna cu a-l instrumenta, asa cum facea fosta procuroare ceausista.

Suspendarea de catre Patriot-Act-ul american a prezumptiei de nevinovatie a fost, asa cum dovedesc statisticile, sursa de abuzuri sau excese de zel, in urma carora oameni nevinovati si-au pierdut libertatea sau chiar viata. Exista, in prezent, toate motivele sa credem ca juristii democrati si independenti, din toata lumea, au inteles incompatibilitatea acestei suspendari cu statul de drept, ca de fapt desfiintarea prezumptiei de nevinovatie desfiinteaza statul de drept si deschide calea celui politienesc.

Dupa nefastele „razboaie preventive”, care au lasat in urma lor dezastre umanitare, tot mai multi cetateni, din tari vestice cu pretentii de democratie, se plang, in contextul supravegherii si urmaririi electronice la care sunt supusi, ca fac obiectul unei insidioase „represiuni preventive”, ascunse opiniei publice, al carei scop este instapanirea fricii si nesigurantei, infricosarea oamenilor. Daca acest „concept” politienesc nu va fi denuntat si extirpat, exista o mare probabilitate ca democratia sa fie denaturata si caricaturizata, mai ceva ca in Orwell.

Premierul social-democrat Victor Ponta, intelegand, la randu-i, pericolele sui-generis ale „represiunii preventive” pentru statul de drept, incearca reabilitarea acestui drept civil al cetateanului, prezumptia de nevinovatie, care vine din dreptul roman, al carui umanism nici nu trebuie demonstrat, pentru ca este axiomatic. Decat ca un nevinovat sa fie pedepsit, mai bine ca un vinovat sa scape nepedepsit, consecintele erorilor judiciare si ale abuzurilor politiei politice nu pot fi sterse fizic, psihic, emotional, anii de condamnare nedreapta nu-i poate nimeni restitui.

Faptul ca Ponta s-a opus inculparii „lotului Bolintineanu” tine in primul rand de constiinta civica si juridica, nu de pozitia de prim-ministru, desigur, oricare dintre noi, ca cetatean, nu poate impiedica un abuz, un premier, da, iar daca am trai intr-o societate normala probabil ca autorul unui astfel de act meritoriu ar primi o Stea pe Aleea Juristilor! Ma intreb, oare cine ar dori revenirea la anchetarea, inculparea sau condamnarea pe „loturi”, de cea mai trista amintire?

http://nastase.wordpress.com/2013/07/10/raspuns-pentru-fostul-procuror-ceausist-stiti-despre-cine-e-vorba/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: