Victor Ponta se viseaza Ali Baba?

Probabil ca premierul Victor Ponta s-a crezut personajul iscusit si norocos din povestea „Ali Baba si cei patruzeci de hoti”, cand la intalnirea anuala cu diplomatii a rostit, fara insa sa se intample nimic, o formula magica, „Romania, deschide-te!”. Si nici nu avea cum sa se intample, atata timp cat politica externa si ambasadorii sunt in puterea presedintelui Basescu, care in cele doua mandate nu a vrut sa auda de o alta deschidere decat cea spre Vest. Chiar si aceasta semideschidere a functionat intr-un regim pagubos pentru Romania, excesiva dinspre afara catre bogatiile dinauntru si nesemnificativa dinspre interior catre cele din exterior.

Trecand peste hilaritatea acestor asteptari ale sefului Guvernului USL, mai apropiate de planul oniric decat de cel al realitatii, in conditiile in care este tinut de un alt cuvant magic, cel de „coabitare”, problema are cel putin doua aspecte serioase, care ar merita studiate cu atentie. A te visa Ali Baba nu este suficient!

In primul rand, redescoperirea conceptului de „deschidere” ramane fara efecte practice daca nu este integrata intr-o conceptie politica mai larga, cea a societatii deschise. Nu voi relua aici aspectele arhicunoscute ale societatii deschise, care alaturi de cele ale democratiei si statului de drept reprezinta o nota distinctiva a modernitatii civilizatiei occidentale, voi semnala doar ca aceasta poate fi o arma politica decisiva (depinde cum este folosita) in lupta cu limitarile si inchiderile unei „coabitari” atipice, nefunctionala in insasi lumea euro-atlantica. „Deschiderea Romaniei” poate deveni un program guvernamental pe termen lung, de re/construire a relatiilor cu tari din Est, Nord si Sud.

In al doilea rand, este necesar sa se elimine o lacuna constitutionala, care a fost speculata fara scrupule de catre presedintele „coabitant” al republicii, pe care, in termenii basmului amintit, l-am putea numi seful celor „patruzeci” (care, probabil, sunt mai multi). Este vorba de stipularea expresa, cu prilejul revizuirii Constitutiei, la art. 1, a celei de-a patra caracteristici a Romaniei, de societate deschisa, alaturi de cele de stat de drept, democrat si social. Consecinta ar fi ca indiferent de coabitarile care vor mai curge, inevitabil, peste Romania, pentru ca aceasta este o lege a democratei, orice coabitant va fi tinut de Constitutie sa inchida Romania dupa bunul plac, interese de grup sau de bloc.

Lasă un comentariu