A unsprezecea porunca: Sa nu faci rau!

Am impresia, si mi-as dori sa ma insel, ca ceea ce am vazut la Kiev, cu decapitarea lui Lenin, a fost o mare diversiune, prin care s-a incercat ambalarea atacurilor asupra statului de drept in ambalajul unei “revolutii anticomuniste”. O aberatie totala! Si daca ne uitam cu telescopul Hubble nu vedem nicio urma de “Leninism”, pluralismul politic si economic functioneaza bine-merci, istoria si-a facut treaba in 1991.

Dupa alte doua “revolutii”, in 2004 si 2013, cred ca, mai degraba, este vorba despre testarea ideii lui Trotki de “revolutie permanenta”, in marja careia se poate justifica orice radicalism. Dar stimularea unei lovituri de stat sub masca unei “revolutii” este o palma grosolana peste obrajii subtiri ai democratiei! Pe de alta parte, cred ca a-l decapita a treia oara ar fi o onoare nemeritata pentru Lenin. Nu ma indoiesc ca cei care au pus la cale afacerea au aflat cat de mic este pasul de la sublim la ridicol!

Legat de aceeasi tentativa de masluire, prin abaterea atentiei spre zone false, am aflat, cu oroare, si o alta stire dezgustatoare: „Varsovia: Vandalii au turnat vopsea peste un monument in cinstea soldatilor sovietici.” Un asemenea gest profanator este, la nivel simbolic, ca si cum ar fi pangarit Auscwitz-ul, faptasii uitand cine l-au eliberat! Cred ca exista multa prostie politica la cei care inspira sau fac raul, crezand ca fac bine.

Nu stiu daca si decapitarea lui Lenin ar putea fi reprobabila, ar putea exista si aici un cerc care se inchide. Prea multe carti si filme ideologice ii pun in spate crimele unui veac intreg, pentru doar 4-5 ani de leadership, si aceia sub incidenta razboiului civil. Insa, categoric, un regim politic de peste 70 de ani este o greseala fundamentala prin insasi durata sa monstruoasa (aviz celor care fac din incremenire o virtute!).

Pentru a ne inchide propriul cerc al indoielii, putem risca, totusi, ca simplu exercitiu de gandire, un raspuns, neideologic, la intrebarea cum ar fi aratat Estul, astazi, fara Lenin? In opinia mea, cel mai probabil, judecand dupa directiile de ofensiva, Estul nu ar fi existat, politic, ori o rezistenta sau o afirmare de identitate genereaza alte perceptii si judecati, si nu ar fi primul caz cand cele politice si cele populare ar fi diametral opuse.

http://www.contributors.ro/global-europa/lenin-decapitat-revolutie-la-kiev/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: