Coktailul Basescu: Anti-Electorat, Anti-Parlament, Anti-Guvern, Anti-Stat de Drept (Actualizat)

Nu de putine ori, calea spre suferinte nationale de neimaginat, care au urmat dupa prabusirea reazemelor statale ale unor natiuni, a fost deschisa de atacuri externe cu coktailuri politice mai explozive decat cele de tip Molotov. Acestea erau sau sunt preluate si amplificate din interior, pana la jonctiune.

Dovezi? Am fost si suntem martori neputinciosi si inselati ai unor evenimente externe devastatoare pentru statele popoarelor din Irak, Afganistan, Libia, Siria sau Ucraina (potrivit unor stiri recente, in vizorul vestic s-ar afla si Azerbaidjanul, pentru refuzul de a participa la programul Parteneriatul Estic).

De ce neputinciosi? Pentru ca am lasat ca astfel de acte ilegale si imorale sa se dezvolte in voie pe terenul minciunei, dezbinarii sau chiar pactizarii, sa provoace brese de solidaritate (intervalele 13, pour les connaisseurs), regionale sau internationale, in loc sa le fi prevenit, desfiintat sau redus la minim.

De ce inselati? Pentru ca de fiecare data am fost sau suntem indusi in eroare de aceeasi masinatiune manipulativa, de demonizare si instigare la ura si violenta, la crima organizata in masa, cum sunt razboaiele „preventive”, revolutiile „primavaratice” sau „colorate”. Nou poate fi doar pretextul, armele „nucleare” sau „chimice”, „euro-atlantizarea”, statul de „drept” etc.

Prin urmare, cred ca opinia publica nu poate inchide ochii la sinistrul cinism spre care se incearca sa se ajunga, de a transforma efectele unui pretext sau unei cauze de interventie ori de amestec intr-un nou pretext sau intr-o noua cauza de sporire a unor suferinte. Amenintarea din nou, din aceste zile, cu o lovitura din exterior asupra Siriei prin invocarea „ingrijorarii” in legatura cu „suferintele oamenilor din Siria” este atat de emblematica incat poate tine loc de orice cuvinte.

Pe cadrul nostru, este oare inspirat sau sugestionat Traian Basescu de aceasta viermuiala geopolitica, care tinteste sanatatea libertatii si democratiei unor state si popoare? Ar putea fi ispitit de ciorna unui lider de maidan, stipendiat cu bani straini, apropos de Ucraina, care sa-l scoata din punctul mort si sa-l readuca in zona activa a politicii, de facator in continuare al jocurilor la varf, cu pretul unui esichier si mai traumatizat, al instabilitatii si recaderii sine die a tarii in criza?

Daca vom concede ca cei treizeci de arginti pot fi nu numai cash sau in cont, ci si sub forma unor onoruri, obtinute pe criterii politice (nu numai ca pozitie in stat, ci in orice domeniu), care pot cumpara mandrii si orgolii bolnavicioase, si daca vom lua in calcul backgroundul politic al lui Basescu, incluzand aici si relatiile speciale cu o anumita ambasada si cu anumiti emisari, dar si o selectiva si directionata ostilitate geopolitica, raspunsul pare usor de dat. Cu atat mai mult cu cat, in vara anului 2012, Traian Basescu nu a ezitat sa atace din interior Romania cu coktailuri politice, sub forma explozivelor acuzatii de asa-zise „puci parlamentar” si „lovitura de stat”, pentru a-si securiza puterea impotriva referendumului de demitere, cu riscul unor grele si nedrepte consecinte politice si de imagine pentru tara.

Este cazul sa spunem lucrurilor pe nume, Traian Basescu nu a avut niciodata intentia de a consolida statul de drept. Daca ar fi avut-o, primul lucru pe care ar fi trebuit sa-l faca ar fi fost sa abandoneze controlul unipersonal al justitiei. Nu numai ca nu a facut-o, dar prin toate numirile in justitie si-a impus si intarit vointa personala asupra acestei puteri a statului de drept.

Ceea ce surprinde, in acest moment de izolare maxima a lui Basescu, nu este atat opozitia ideologica si politica la un parlament si un guvern dominat de stanga, la care-l obliga dreapta populara, desi si aici i-ar fi de discutat partizanatul care incalca echidistanta stipulata constitutional. Surprinzatoare si ingrijoratoare cu adevarat sunt noile sale atitudini, anti-electorat si anti-stat de drept, asemanatoare ultimelor convulsii ale unui bolnav violent si incurabil, cand poate percepe ca dusman si lovi pe oricine din preajma sa.

Traian Basescu a avut cele doua iesiri paradoxale marti seara, la B1 TV, la emisiunea „Sub semnul intrebarii”, moderata de Robert Turcescu. In prima, s-a dezlantutit impotriva „electoratei”, cum a denumit masura social-democrata in sprijinul celor cu venituri sub 1600 de lei pentru injumatatirea ratelor la credite, pentru care si-a varsat furia si asupra BNR, care si-a dat acordul, cerand acestei institutii publice independente, repet, independente, „sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt”! Politizarea fortata a unui organism tehnocrat, probabil ultimul de pe lista cu adversari inchipuiti de pe lista lui Basescu, dar si ultimul care s-ar putea inscrie in jocul politic al cuiva, este de un penibil de nedescris!

Al doilea moment, si cel mai grav, a fost cand, sustinand ca bugetul nu ar avea nevoie de acciza pe combustibil, ci „Dragnea si Ponta”, ca „bani pentru alegeri”, a explodat intr-o afirmatie naucitoare: „Ii voi chema pe romani sa se apere in strada de aceste abuzuri”! Asadar, statul de drept, al carui avocat mincinos a fost atata timp cat l-a putut implica in jocurile personale de putere, a devenit, subit, cand nu l-a mai putut folosi, tinta atacurilor sale distrugatoare!

Aceste doua coktailuri politice, pe care Basescu le-a folosit in disperare de cauza, ne dezvaluie un chip schimonosit si un comportament haotic ale unui bolnav de putere, care nu se da in laturi de la a distruge pana si pilonii Templului, Electoratul si Statul de Drept, cand considera ca ii stau in cale sau este instigat sa-i trateze ca dusmani.

Actualizare (15.02.2014). Inclin sa cred, acum, la cateva zile distanta, ca afirmatia de nedrept a lui Traian Basescu, de marti seara, de la B1 TV, ca-i va chema pe romani sa se apere in strada de acciza la combustibil, tine mai mult de o palavrageala confuza decat de o intentie reala.

Aceasta opinie imi este intarita de tacerea jenata a americanilor si europenilor, care probabil ca, prin telefonul de joi al lui Joe Biden si intalnirea de vineri cu Jose Manuel Barrosa, cei doi cerberi ai statului de drept i-au batut, in particular, obrazul lui Basescu. Dupa o „marte neagra”, in decembrie, a unui premier socialist, inca una din partea unui presedinte popular ar fi prea mult chiar si pentru SUA si UE, care si-ar vedea compromisa politica statului de drept chiar din propriile randuri, de unul dintre cei mai inveterati atlanto-europeni!

Ar mai putea fi insa vorba si de o alta ipoteza, ca, profitand de deruta lui Basescu, „ideea” sa-i fi fost sugerata sau strecurata pe agenda interviului (s-a vazut clar ca-si consulta mereu niste notite) de unii dintre apropiati, care nu-i exclus sa fi ajuns la concluzia ca reechilibrarea barcii dreptei s-ar putea realiza prin aruncarea peste bord a capitanului. Greselile fatale, cum s-au vazut si la altii, care au confundat 1989 cu 1968, pot rezulta numai dintr-o surescitare extrema, rezultata din iminenta prabusirii sistemului personal. In mod cert, pentru populatie si pentru multi politicieni lucizi de dreapta, anul 2014 nu mai este pentru Basescu ce a fost 2007!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: