Sporul de nedreptate, o frica de libertate

Un spor de pedeapsa la o pedeapsa privativa de libertate nemeritata este un spor de nedreptate. O dovada de rele vointa si credinta, dar si de frica fata de libertatea politica a unui fost sef de partid si de guvern de stanga. Nu libertatea juridica a unei persoane fizice este de interes sau in discutie, ci libertatea politica a unui lider si adversar politic.

Recurgerea cu cateva luni inaintea prezidentialelor la un asemenea gest punitiv, ca la unul de ultima instanta, simplifica extrem de mult intelegerea resorturilor sale politice si electorale. Sporul de pedeapsa este o arma politica cu tinta electorala, care ii leaga pe planificatorii si faptuitorii sai de politica si alegeri, la fel cum probele de la locul faptei ii leaga pe infractori de infractiune.

Capul dreptei si dreapta se tem de neprevazut ca de ce este mai rau, ceea ce indica slabiciune, nesiguranta, poate chiar disperare sau presentimente. Cauta sa se asigure ca sistema de control si coruptie, cuibarita adanc in ultimii zece ani in institutiile statului, va acapara sau influenta, intr-un fel sau altul, pozitiile de dupa alegeri.

Un singur om va putea impiedica aceste planuri. Papa Francisc le spunea celor preocupati de securitatea pelerinajelor sale prin lume ca nimic nu-i va impiedica predicarea binelui in familia umana, pentru ca la varsta sa nu mai are prea multe de pierdut. Intr-un fel oarecum similar, cel care va invinge sistema raului care ne macina societatea romaneasca nu va trebui sa aibe prea multe de care sa se sperie, nici de santaj, nici de lipsirea de libertate, poate nici de moarte.

Nu stiu cine va fi, cetatenii il vor alege si il vor pune in frunte. Simt insa ca nebunie nu e numai cea pe care o numea Voltaire, de a judeca de unul singur pe cineva, fara a tine cont de ce spun si altii. Nebunie este si a crede ca la un popor care a dat atatea personalitati culturale nu exista si una politica care sa-i indeplineasca aspiratiile momentului. Cel mai bine presimte acest lucru capul sistemei, stie ca da ultima batalie, o batalie pierduta, si ca este incapabil sa nu lase sa se intrevada acest lucru.

http://nastase.wordpress.com/2014/06/29/spor-de-sase-luni-pentru-dosarul-afiselor-electorale/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: