Cand relocarea tacuta devine acuta: Ferguson, balonul spart al imigratiei negre

Violentele, jafurile si demonstratiile de la Ferguson, determinate de uciderea unui delincvent negru de catre un politist alb sunt doar varful aisbergului politicii rasiale si de imigratie americane. In numai trei ani (2011-2014), populatia de culoare din Ferguson a crescut de la 52% la 67%, o rata de relocare exponentiala, intalnita doar in stramutari sau colonizari. Coincident sau nu, acest trend abrupt se suprapune cu mandatele unui presedinte minoritar de culoare.

In timp ce, pe buna dreptate, imigrantilor estici si vestici li se impun standarde de competenta, cei proveniti de pe continentul negru sunt pur si simplu absorbiti in masa. Nici dupa ce au devenit „afroamericani” lucrurile nu stau mai bine, sunt considerati prea scumpi pentru programe educationale si profesionale, care nu aduc profit. Singurele care nu-i ocolesc sunt politicile rasiste, care-i folosesc ca mase de manevra, ca in episodul Ferguson, unul dintr-o serie nesfarsita. Cand te gandesti, ce ironie, comunistilor le-a luat doar 20 de ani cu alfabetizarea!

Diferentele rasiale din SUA sunt, in primul rand, diferente de educatie si calificare, rod mai degraba al unor atavisme tribale decat al fostei sclavii, de la care au trecut cateva generatii. Competitia de pe piata muncii nu tine cont de rasa, ci de competente, asiaticii inalt calificati, de pilda, sunt pretutindeni cautati, iar cei care sustin altceva nu fac decat sa-si escamoteze lipsa de competitivitate si, cel mai adesea, sa vaneze ajutoare sociale, care toate vin de la contribuabili. La un moment dat, aceste consumuri fara echivalent devin sau sunt resimtite ca o povara, mai ales in situatii de criza.

Multiculturalismul a fost decretat un mit de insasi lumea care l-a generat, in speta cea nord-americana. De remarcat ca multiculturalismul a aparut in perioada de expansiune si abundenta economice si ca a intrat in declin o data cu aparitia crizelor economice si austeritatii sociale. Altfel spus, resursele sunt cele care fac ca o societate sa se deschida sau sa se inchida catre altii.

Reactiile autoritatilor au fost destul de contradictorii, nemaivorbind ca deplangerea mortii unui individ de culoare, perfect indreptatita de altfel daca a fost rezultatul arbitrariului fortei politienesti, contrasteaza cinic cu uciderile in masa ale civililor prin interventiile militare in alte tari (“celebrele” efecte colaterale). Dublul standard ar trebui sa inceteze, uciderile in masa nu ar trebui sa fie simple cifre statistice, ci tragedii la fel ca in cazul mortii unui individ.

Mentinerea unor politici rasiste intensive nu va face decat sa creasca nemultumirile si animozitatile interrasiale, presiunile si expansiunile care ne reamintesc de cele din perioada de colonizare, care au dus la extinctia pieilor rosii. Intercalarea sau mozaicarea etno-rasiala a unor populatii poate oferi niste avantaje de manipulare si putere, dar pana la urma bumerangul se intoarce.

Conceptul de “intropresiune”, o gaselnita ad-hoc explicativa, poate explica la nivel individual acumularea si apoi externalizarea frustrarilor rasiale, dar la nivel social explicatiile trebuie cautate in politica statala. Politicile educationale, de profesionalizare si integrare in societate si pe piata muncii pot aduce o stabilitate etno-rasiala, cu conditia indiguirii imigratiilor ilegale si de-stimularii celor oficiale sau semioficiale. Pana la urma, cred ca Dumnezeu cand le-a dat oamenilor culorile alba, neagra, galbena sau rosie, potrivit distributiilor raselor pe continente, a fost sa nu uite niciodata locul unde sunt intotdeauna pe deplin acasa, asemanatori si stapani.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: