Alegerile prezidentiale, intre statul de drept si justitia executiva

Despre alegerile prezidentiale din Romania, al caror prim tur se va desfasura duminica, agentiile de presa straine au scris si scriu in toate tonurile, dar cel mai adesea institutiile de justitie si de informatii sunt numitorul comun. Scandaluri de o altitudine fara precedent, directionate spre Parlament, institutia fundamentala a democratiei, au zguduit campania electorala de la un capat la altul. Puterea executiva prezidentiala si puterea judecatoreasca par sa–si fi dat mana in realizarea unei dictaturi sui generis, justitia executiva, disimulata in stat de drept. Miza primordiala a alegerilor de maine nu va fi de a alege intre un presedinte sau altul, ci intre eliberarea de justitia executiva si revenirea la statul de drept autentic, ale carui izvoare sunt puterea electorala si puterea legislativa.

Azi, la mai putin de 24 de ore inaintea scrutinului, procurorul sef al parchetului anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, face o declaratie de o politizare extrema: “Exista riscul ca, dupa alegeri, independenta DNA sa fie afectata, daca viitorul presedinte nu va sustine lupta anticoruptie, totul este pierdut.” O invitatie mai clara de a alege continuarea justitiei executive nici ca s-ar putea, si inca sub masca independentei.

Este binecunoscuta tentatia autonomizarii oricarei puteri, in raport cu sursa sa generativa, vointa populara. O justitie independenta in mod absolut, fara un control electoral sau parlamentar, poate fi o justitie nedreapta, a abuzurilor si ilegalitatilor, pentru care nimeni nu o trage la raspundere. O justitie care-si impleteste forta normativ-coercitiva cu puterea politico-executiva a presedintelui poate fi formula sau definitia perfecta a unei dictaturi. Un stat cu doar doua puteri, executiva si judiciara, nu este un stat de drept, ii lipseste puterea parlamentara, care este reprezentativa pentru puterea sociala. Puterea reprezentativa parlamentar-legislativa confera statului roman legitimitatea consfintita la articolul 1 din legea fundamentala, de “stat de drept, democratic si social”. Statul de drept poate fi reabilitat numai prin votul alegatorilor, care sa spulbere mitul justitiei executive ca “stat de drept”: Inapoi, la Parlament!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: