Auspiciile turului doi: Macovizarea discursului iohannist

Confuzie si declaratii suprarealiste in randurile dreptei, dupa primul tur de scrutin prezidential, de ieri. Klaus Iohannis vorbeste de “un rezultat foarte bun”, desi este cu 10% sub scorul electoral al lui Victor Ponta si, spre deosebire de castigatorul turului 1, va avea nevoie de un plus de 20% pentru a castiga turul 2. In afara procentelor Elenei Udrea si Monicai Macovei, care impreuna au obtinut circa 10% din voturi, este greu de spus daca si de unde va obtine inca 10%, pentru ca aproape toti ceilalti candidati s-au declarat in campanie impotriva unei “mosteniri” a liniei politice a lui Traian Basescu.

Cand Iohannis s-a aratat increzator, in prima declaratie, la aflarea decalajelor de scoruri, ca “se produce schimbarea”, acesta de fapt a livrat alegatorilor o intoxicatie, sub forma de confuzie sau mistificatie. Schimbarea poate fi un obiectiv electoral dupa un mandat prezidential, dar dupa doua mandate consecutive, maximul admis constitutional, alternanta apare in gros-plan. Basescu putea fi schimbat in 2009 cu un alt presedinte de dreapta, care ar fi insemnat o continuitate ideologica, dar marile schimbari sunt schimbari ideologice.

O rocada, in 2014, intre Basescu si Iohannis, la Cotroceni, ar echivala cu o conservare de ideologie si putere la varful statului pentru inca zece ani. Consecinta, chiar daca nu o spun, o constientizeaza multi analisti si observatori ai scenei politice romanesti, va fi o contradictie antagonista intre un establishment anacronic si nevoile acute de reforme socioeconomice, intr-o ordine mondiala aflata ea insasi in statu nascendi.

Sa se schimbe, primesc, dar sa nu se modifice nimic, aceasta pare a fi lozinca electorala caragialesca, intre tururi, a primarului sibian, dupa ce, aseara, a preluat, practic, ideologia de campanie a candidatei Monicai Macovei. Iata declaratia-soc a lui Iohannis, cel care la referendumul din 2012 a votat impotriva basescianismului: “Avem un rezultat foarte bun, care arata ca se produce schimbarea. Sunt singurul candidat ramas in competitie care e dispus sa garanteze independenta justitiei si a statului de drept.”

Protejata vesticilor a fost scoasa din cursa prezidentiala la un scor ridicol, sub orice asteptari, putin peste 4%, care i-a facut tandari si proiectul de infiintare a unui partid, pe osatura unor procurori si judecatori “penali”, cum ii acuza adversarii, pentru implicarea in marile dosare politice din timpul mandatelor presedintelui Basescu. In acelasi timp, Iohannis insusi este implicat intr-un proces de incompatabilitate, intentat de ANI, ce urmeaza sa se judece pe 18 noiembrie. Sa fie macovizarea subita a lui Iohannis un pret politic?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: