Reincalzirea fricii: Volodea si lupul

Se pare ca aceasta ultima saptamana electorala este una a discursurilor fara limite, iesite parca din cotloanele mintii. Cand un discurs public nu se mai multumeste cu tinte individuale, ci escaladeaza, atacand state si guverne, involuntar se pozitioneaza, defularile subconstientului rup orice autocenzura. Matricea gandirii devine si mai stravezie cand din deversarile freudiene razbat mesaje amestecate, panicarde, deprimante si nevrozante, cum graita-ti intr-un articol anterior, dar si rezolutive si ultimative, cum sustineti in cel de fata.

Unde ar putea fi plasat acest tip de discurs? Cineva aserta, ieri, ca s-ar incadra la extrema dreapta. S-ar putea spune insa la fel de bine ca la extrema stanga, faptul in sine nu are prea multa importanta, oricum extremele se ating. Cel mult ar putea fi vorba, in al doilea caz, de mai multa precizie, ca origine sau punct de plecare, daca se are in vedere o anumita ascendenta, desi nici acest lucru nu ar avea relevanta. Extremismul este extremism, o iesire din linia echilibrului, iar hranirea discursurilor din asa ceva nu aduce beneficii, ci pierderi, in primul rand de credibilitate.

Povestea hotului care striga “hotul!” este binecunoscuta si in politica, nu ar trebui ignorata nici in acest epilog de campanie electorala. Incepeti cu “Ceausescu nu fi trist, Victor Ponta-i comunist”, dar nu este oare acest slogan o reincalzire a fricii din patania cu “Sariti, vine lupul!“, cu variatiunile “Sariti, vin comunistii!”, “Sariti, vin rusii!”, “Sariti, vin chinezii!”, maine poate chiar „Sariti, vin martienii!”, cu toate consecintele falselor avertismente, profitocratice pentru unii, nefaste pentru altii?

Nu au strigat activistii dreptei in 2004 si in 2009 ca vine lupu’, iar romanii s-au procopsit zece ani cu Basescu?!… Vreti ca, acum, exersand aceleasi tipete abuzive, sa-l inlocuiti pe lupul Basescu cu lupul Iohannis? Cat de lipsit de intelepciune ar trebui sa fie un electorat pentru a cadea a treia oara in capcana aceleiasi strategii electorale a pierzaniei?

Nu va numiti Petrica si nu strigati ca vine lupu’ din plictiseala sau din amuzament, cu siguranta sunt interese foarte mari la mijloc. Insa renuntarea la orice precautiune sau aparenta de moderatie in mesaje de tipul “Opriti-l pe Victor Ponta din cursa prezidentiala, barati-i calea spre Cotroceni!” nu seamana deloc cu un semnal de incredere, ci cu unul de disperare.

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-fericirea-poporului-reflectiii-despre-tavalugul-pontocratic-si-posibilitatea-de-a-l-opri/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: