Agentii de influenta si grupurile de presiune: „Alegerile din 16 noiembrie sunt un litmus test”

Un litmus test, aplicabil pentru aprobarea unui candidat, cum ar fi de pilda un judecator la Curtea Suprema a Statelor Unite, este discutabil pentru multi politicieni si experti. Unii sustin chiar ca hartia de turnesol politic submineaza corectitudinea sistemului judiciar.

In opinia mea, un litmus test, in alegerile prezidentiale, poate manipula procesul electoral sau poate determina atitudini, comportamente sau decizii post-electorale cel putin eronate.

Imaginati-va ca un candidat la functia de presedinte isi expune opiniile la o dezbatere publica intr-o anumita chestiune, de exemplu securitatea regionala, si ca ulterior este nevoit sa ia o masura contrara, impusa de evolutii neprevazute din teren. “S-a dezis, a facut declaratii mincinoase in campanie!”, vor sari imediat adversarii, ceea ce ar fi o speculatie a acestora si o presiune pentru presedinte, constrans sa ia o masura inadecvata.

Mai mult, imaginati-va ca alegatorii nu vor trece testul de turnesol de a alege candidatul vehiculat de catre grupurile de presiune, ce vor face acestea din urma, vor recurge la culpabilizari sau stigmatizari colective, in cel mai pur stil stalinist, desi sunt respinse de justitia oricarui stat de drept???!!!…

As fi foarte precaut cu ideea de litmus test pentru alegerile de duminica. Mai précis, as respinge-o ca pe orice metoda de manipulare sau de subminare a intentiilor de vot.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: