Dictatura statului de drept, mai aproape ca niciodata: Vor coabita institutional presedintele Iohannis si premierul Ponta? (un prim design post-electoral)

Daca nu o va face din proprie initiativa, va fi foarte greu ca Victor Ponta sa fie urnit de la Palatul Victoria. Coalitia de guvernare si-a reconfirmat continuitatea, in timp ce ACL nu mai exista, presedintele PDL Vasile Blaga a anuntat, luni dimineata, intr-un mesaj de multumire, ca alianta electorala si-a incetat functionarea azi-noapte, de la orele 12:00.

Numai o motiune de cenzura ar mai putea-o face, altfel, Ponta va ramane bine-merci premier perfect constitutional, pana la alegerile parlamentare din 2016. Iohannis nu pare grabit sa schimbe majoritatea parlamentara si sa puna pe umerii PNL pasivul guvernarii PSD. Tactic ar fi sa-i lase pe sociali-democrati sa se ingroape singuri si pe termen lung, cum s-a intamplat cu PDL, si cred ca asa se va si intampla…

Mult mai dificila va fi situatia post-mandat a lui Basescu, care se va vedea prins intre ciocanul Ponta si nicovala Iohannis (sau invers), intre vointa de putere a premierului, care nu va avea nicio remuscare in a face din penalii din propriul partid o moneda de schimb, si determinarea anti-coruptie a presedintelui ales.

Daca legile gratierii, amnistiei si imunitatii nu vor fi “picate”, vor fi de asteptat consecinte pentru puterile legislativa si executive. Poate chiar anticipate duble. Partizanatul lor politic le va pierde, ghilotina echidistantei puterii judecatoresti va cadea peste capetele fiarei transpartinice a coruptiei, fara sa aleaga dupa culoarea politica…

Statul de drept va deveni, astfel, singura dictatura, dorita, implorata si acceptata de catre cetateni.

One Response to Dictatura statului de drept, mai aproape ca niciodata: Vor coabita institutional presedintele Iohannis si premierul Ponta? (un prim design post-electoral)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: