Oportunitatea de decoruptizare este si pentru UDMR: Kelemen Hunor are sansa sa-si curete partidul de penali, care il pun in contradictie cu curentul anticoruptie din secuime (al doilea design post-electoral)

Evaluarile Vestului si Estului coincid in privinta raspandirii endemice a coruptiei in tarile post-comuniste. In aceasta zona geopolitica, nu exista tara sau partid care sa nu fi cunoscut ravasirea provocata de virusul coruptiei.

In turul doi al alegerilor prezidentiale, romanii si maghiarii s-au prezentat in numar record la urne si si-au dat voturile, covarsitor, aceluiasi candidat, Klaus Iohannis. Victoria neasteptata si la scor a lui Iohannis in fata lui Victor Ponta, ultimul asociat cu imaginea unui lider si candidat al unui partid corupt, a fost in mod clar un semnal anticoruptie. In istoria alegerilor democratice, a fost pentru prima data cand romanii nu au mai votat negativ si maghiarii etnic, ci si unii si altii au votat la fel, anticoruptie. Or, daca vrem, votul negativ si votul etnic au primit un alt nume, votul anticoruptie, comun pentru majoritatea concetatenilor. Votul anticoruptie a batut votul negativ si votul etnic, romanii si maghiarii s-au unit impotriva aceleiasi boli social-politice, care le macina normalitatea convietuirii.

Noua situatie, de dupa alegeri, este extrem de imbucuratoare, pentru ca numai de pe o platforma anticoruptie comuna putem construi “o tara ca afara”, cum au sunat, frecvent si acut, unele sloganuri non-etnice ale cetatenilor acestei tari, dupa ce au inceput sa cutreiere lumea si sa vada standardele statelor de drept. Decomunizarea, aspiratia originara care a declansat procesele de reformare si modernizare din Europa de Est si din Romania, este atat de intim legata de decoruptizare, incat nu cred ca succesul primeia va fi posibil fara succesul celei de-a doua. In opinia mea, evidenta nu mai poate fi ascunsa sau ignorata, rezistentele anticoruptie sunt de fapt rezistente antidecomunizare.

Este de netagaduit ca si UDMR are coruptii ei, o demonstreaza votul anticoruptie al maghiarilor, care, ca si romanii, s-au saturat de coruptii din propriile randuri si din propriile partide. Aceasta similaritate de saturatie face ca problema care se pune pentru Kelemen Hunor, dupa alegeri, sa fie aceiasi ca a colegului de generatie si de coalitie Victor Ponta, desi la o alta scara si la un alt partid. Hunor va trebui sa aleaga intre a continua sa cautioneze imunitatea coruptilor din UDMR, ceea ce il va plasa impotriva curentului anticoruptie din secuime, dar si din plan national si international, si a curata partidul de flagelul coruptiei, care pune in pericol sanatatea politica si viitorul comunitatii maghiare. Financial Times a titrat corect, “Furia romanilor fata de coruptie a condus la Victoria lui Iohannis.”

Alegerea lui Kelemen Hunor nu a fost simpla, se pare ca hotararea lui Victor Ponta de a ramane in functia de premier si de a lucra cu presedintele pentru tara a cantarit greu in decizia liderului maghiar, ca UDMR sa ramana la guvernare. Ca si liderul PSD, cel al UDMR a inteles corect ca lupta anticoruptie are alte sanse, multiplicate, de pe pozitii guvernamentale. La acest obiectiv national se adauga cel specific, logica potrivit careia interesele minoritatii maghiare vor fi mai bine reprezentate si promovate din interiorul guvernarii fiind fara cusur. Cedarea gratuita a pozitiei de guvernare, la jumatate de mandat, ar putea aduce riscul ramanerii in afara guvernarii pana la alegerile parlamentare din 2016, ceea ce nu e de neglijat si nu e nici politic, pana la urma, avand in vedere ca tinta oricarui partid este ajungerea la guvernare.

Din aceasta perspectiva, declaratia unui baron local, un adevarat grof si exponent al penalilor din UDMR, Borboly Csaba, care a deformat mesajul anticoruptie al alegatorilor maghiari, este cel putin o eroare strategica, prin care il pune pe liderul Uniunii in contradictie cu trendul anticoruptie din maghiarime. Borboly Csaba, care are grave probleme cu justitita si statul de drept, pentru care anul trecut a fost retinut si acuzat, alaturi de alte 12 persoane, de fapte de coruptie, a escamotat cu buna stiinta prioritatea luptei anticoruptie, pe care a dus-o in plan secund, de fapt, pe o linie moarta, daca tinem cont ca nici macar nu a pomenit-o, ca si cand coruptia nu ar exista, desi toate mediile au vuit si vuiesc pe tema. In gros-plan a adus un subiect fals al turului doi al alegerilor, ramanerea la guvernare sau trecerea in opozitie. “Votantii maghiari ne-au aratat incotro sa mergem”, a rastalmacit Borboly Csaba rezultatul votului anticoruptie, sustinand iesirea UDMR de la guvernare. De ce oare? Poate pentru ca o pozitie marginala a UDMR, pana la viitoarele alegeri, ar duce-o la mana baronilor locali si ar reaprinde etnicismul extremistilor, umbrind lupta anticoruptie?

One Response to Oportunitatea de decoruptizare este si pentru UDMR: Kelemen Hunor are sansa sa-si curete partidul de penali, care il pun in contradictie cu curentul anticoruptie din secuime (al doilea design post-electoral)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: