Decantari ideologice postalegeri: O competitie prezidentiala monospectrala

Dl. Vladimir Tismaneanu a pus un diagnostic fara gres, in stilu-i infailibil: “Ponta a esuat in principala sa misiune, adica in orbanizarea Romaniei. Victor Ponta este un Viktor Orban cu ghinion.” Intr-o confesiune  facuta in primavara, Victor Ponta a recunoscut concesiile facute dreptei, inclusiv doctrinare si ideologice, prin mutarea PSD spre centru. Planul l-a impachetat intr-o formula pompoasa, a unui “New Labor”, ceea ce i-a atras eticheta de “Noul Machiavelli”. Premierul nu numai ca a reusit, dar a trecut si dincolo de tinta, ducandu-si partidul pe taramul politicii economice al dreptei.

Analizele economice confirma ceea ce seful Guvernului a declarat adeseori cu emfaza, ca este un un premier de stanga cu masuri economice de dreapta. Acest lucru s-a vazut si in alegerile prezidentiale, care au fost private de mize si dezbateri ideologice, or, se stie, acolo unde ideologia lipseste, intotdeauna castiga dreapta. Majoritatea electorilor a inteles acest fapt in turul doi, cand l-a ales pe cel care li s-a parut mai putin radical si, astfel, orbanizarea Romaniei a esuat.

Deocamdata, masa alegatorilor de stanga nu pare sa fi constientizat ca nu a avut un candidat autentic de stanga, ca, practic, a ales dintre doi candidati de dreapta. Doar cativa lideri l-au sesizat, Mircea Geoana este cel mai proeminent, de unde si indemnul adresat pesedistilor de a-si lua partidul inapoi si amenintarea ca, altfel, va gandi platforma unei stangi moderne. Orbanizarea Romaniei a fost impiedicata, intrebarea este, vor reusi, oare, depontizarea si de-dreptizarea leadershipului PSD? Vom vedea, in saptamanile sau lunile care vor urma, Geoana i-a prezis deja viata scurta Guvernului Ponta. O a doua intrebare, ce a inspirat dreptizarea lui Ponta?, pare sa aiba un raspuns: cuibarirea la pieptul PPE si al Coabitarii.

http://www.contributors.ro/societatelife/ponta-exterminatorul-si-noua-era-iohannis/

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16785053-muta-victor-ponta-psd-spre-centru.h

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: