Il va pierde robespierre-ismul anticoruptie pe premierul Victor Ponta?

Se discuta, tot mai apasat, in ultimele zile, despre o iminenta iesire sau inlaturare a stangii de la guvernare. Despre “un Craciun cu un guvern  mai bun”, cum isi speculeaza dreapta vointa de putere totala, dupa ce a reusit sa-l aduca pe Klaus Iohannis la presedintie. Cum ar trebui interpretata o asemenea posibilitate?

Victor Ponta este premierul care a recunoscut ca a facut greseli de campanie, insa amestecarea alegerilor cu guvernarea nu ar trebui fortata, cel putin pentru ca se folosesc unitati de masura diferite, politice, in primul caz, economice, in cel de-al doilea. Cred ca o guvernare ar trebui privita prin ceea ce s-ar numi Sfanta Dreptate. In termenii de bilant ai unei guvernari, toti specialistii sunt de acord ca trebuie sa se aiba in vedere argumente din interiorul guvernarii, intre care indicatorii economici si sociali sunt prioritari. Or, la capitolele economic si social, guvernarea Ponta este pe plus. Cresterea din trimestrul trei, pe intregul an 2014 si chiar din perspectiva imediat urmatoare (2015) este recunoscuta si apreciata de organismele de sinteza UE.

Daca va urma o demisie sau o demitere a guvernului (pe votul din diaspora, pe buget, pe restructurare etc.), ar fi pentru prima data cand se va produce din cauze politice, nu din motive de gestiune economico-sociala. Daca acest lucru se va intampla, se va produce, fara indoiala, si cu “sprijinul” unor forte politice din PSD, nemultumite, cel mai probabil, de toleranta zero pe care presedintele PSD a aratat-o fata de coruptia din propriul partid. Nici amagirea ca o asemenea tradare va fi recompensata cu o protectie anti-DNA  (precedentul Teodorescu, PDL, alimenteaza sperante) nu ar trebui ignorata. Intr-o asemenea ipoteza, ar fi vorba, in opinia mea, de un pret pe care premierul il va plati robespierre-ismului sau anticoruptie, nedomolit de partizanismul politic.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: