Interviul cu Klaus Iohannis: Un presedinte moderator

Urmarind interviul pe care Rares Bogdan i l-a luat lui Klaus Iohannis, joi seara, la Realtatea TV, nu mi-a fost absolut de loc greu sa extrag principala caracteristica stilistica a noului presedinte al Romaniei. Klaus Iohannis a lasat sa i se intrevada, pe timpul intregii emisiuni, cap-coada, moderatia in abordarea tuturor temelor interviului, faptul ca este si va fi un presedinte moderator.

Fie ca a fost vorba despre contextul geopolitic tensionat, cu o Ucraina instabila politico-militar si cu o Moldova in framantare pentru formarea noului guvern, pe care toti ni-l dorim proeuropean sau despre situatia politica interna, la o luna de exercitiu prezidential, Klaus Iohannis a avut o viziune calma, asezata, echilibrata si echilibranta. Nicio clipa nu si-a pasionalizat discursul, chiar si cand a exprimat pareri personale, a facut-o cu decenta celui care nu vrea sa se puna in fruntea celorlalte opinii sau care vrea sa dea o linie de interpretare, subliniind in repetate randuri ca nu acesta este rolul unui presedinte, ca sunt legi si institutii care trebuie lasate sa-si produca efectele, fara interventii sau substitutii.

La un moment dat, cand intervievatorul si-a iesit din rolul echidistant, incercand sa duca discutia pe taramul incrancenarii, pasionalizarii si criticii fatis anti-Ponta, s-a produs o incredibila schimbare de locuri, Klaus Iohannis fiind cel care a preluat functia de moderare. Presedintele a indemnat sa se iasa din logica simpla a luptei partizane si sa se intre intr-o “logica functionala”. Problemele mari ale Romaniei, a punctat Iohannis, trebuie rezolvate impreuna de catre intreaga clasa politica, iar specializarea sa fie pentru cele cu specificitate politica.

Presedintele Iohannis a avut aceeasi pozitie moderatoare si in privinta relatiilor cu premierul Ponta sau venirii unui alt guvern, punand punct “distractiilor” pe seama relatiilor dintre seful statului si seful guvernului si grabei preluarii guvernarii de catre liberali. In prima problema, a explicat nemteste Iohannis, este vorba despre o colaborare institutionala si nimic altceva, in cea de-a doua, nu presedintele schimba premierul sau guvernul, ci parlamentul sau alegerile.

Iohannis nu si-a ascuns preferinta pentru un guvern PNL, cu care sa rezoneze politic si ideologic, cu care sa spuna la Bruxelles eu si guvernul meu am hotarat cutare sau cutare. Nici numele premierului, Catalin Predoiu. Sunt lucruri normale, se pot intampla oricand dupa 2 februarie sau la alegerile din 2016. Dar aceste lucruri trebuie sa vina din dezbaterea parlamentara sau din consultarea populara, adica dintr-o democratie profunda, de jos in sus, dinspre ceea ce vor oamenii. Modelul invers s-a vazut ca nu functioneaza sau ca nu este durabil.

Stim de rolul constitutional mediator al presedintelui, dar iata ca Iohannis ii adauga nota de moderare, in sens de facilitare, nu de substituire, care aduce interactiunile institutionale intr-un cadru cumpatat, stapanit, infranat, potolit, intr-un cuvant, echilibrat. Noul presedinte a inlocuit pasionalizarea sau personalizarea patimasa cu moderarea. “Eu fac politica pentru Romania”, a precizat, in final, presedintele Klaus Iohannis, ceea ce poate fi tradus si ca o nationalizare a discursului prezidential.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: