Uninominal, pe liste, mixt sau cu prima?

Este limpede ca actualul sistem electoral este nepotrivit, ca trebuie schimbat. Cum? Parerea mea este ca balansul ciclic intre votul uninominal si votul pe liste de partid va crea de fiecare data probleme, chiar daca de alt gen, pentru fiecare din cele doua sisteme.

Nici sistemul interbelic cu prima electorala nu mi se pare potrivit. Hiba ar fi ca prima ar iesi de sub incidenta votului electoral, si asa depreciat catastrofal, in urma evenimentelor din vara lui 2012. S-ar putea ca desconsiderarea votului din iarna aceluiasi an sa aiba castig de „traseism”, in 2015, ceea ce va insemna impingerea in jos, cu inca o treapta, a vointei electoratului. Daca vom continua tot asa, va trebui sa ne intrebam foarte serios daca alegerile vor mai avea sau nu sens, daca nu cumva Vladimir Bukovsky are dreptate, ca noul Soviet s-a mutat in Vest!

Solutia ar fi, cred, optiunea pentru sistemul mixt. Argumentele sunt ca, pe de o parte, ar impaca si capra si varza, ar fi o ponderare intre cele doua sisteme, uninominal si pe liste (principiul spune ca limitele unei metode se atenueaza prin folosirea mai multor metode), pe de alta, ca s-ar origina intr-un sistem cu reputatie, cum este cel german.

Desigur, pentru excluderea posibilitatii de a nu mai avea un castigator absolut, am putea adopta un sistem politic bipartid. Deja, pe dreapta s-a creat un mare pol politic, prin fuziune, insa solutia ar fi mai putin pluralista si, in mod cert, mai departe de europenism.

NB: Nu sunt fan politic sau de partid al lui Crin Antonescu. Desi, profesionist si combativ, ii voi regreta plecarea. Politica nu se face cu nepriceputi, iar un crez ideologic, daca este sincer dedicat, trebuie sa fie pana in ultima clipa. Cred insa ca are dreptate, trebuie sa credem in vot, sa construim pe vot, sa reabilitam votul. Este singura sansa de reinsanatosire a democratiei.

https://nastase.wordpress.com/2015/02/23/nevoia-unui-nou-sistem-electoral/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: