Comunism national: Gheorghe Gheorghiu Dej si victoriile sale strategice

Exercitiile de memorie politica sunt reconfortante si instructive istoric, in special, in ultimul caz, din punct de vedere al erorilor si a ceea ce nu ar trebui sa se mai intample. Ele ar trebui sa se intinda, dupa parerea mea, pana acolo de unde incep sa se transforme in mici exercitii de razboi rece. Aceasta restrictie ar trebui ridicata, cred, pana la valoarea de principiu international, daca vrem iesirea din crize si trecerea pe crestere. In ultima instanta, exercitiile de razboi rece sunt un fel de pumnul si palma aplicate libertatii globalizarii si economiei de piata. De aici, necesitatea unei politici de ingradire a razboiului rece.

Gheorghe Gheorghiu Dej a fost conducator intr-o perioada extrem de convulsiva, politic, economic si militar. Oricine ar fi fost in locul lui ar fi avut doar doua optiuni. Prima, de a se infeuda total Moscovei, in detrimentul propriului popor, situatie in care ar fi stat bine mersi pe functie, pana cand ar fi murit de moarte naturala. A doua, de a se distanta de Moscova, in mod inteligent fireste, pentru ca o impulsiune de genul Imre Naghi ar fi insemnat o strangere a lanturilor, nu o slabire sau eliberare de ele, cu toate consecintele agravante pentru soarta romanilor si a Romaniei.

A ales a doua cale, cu un cost personal fatal. Ideea ca ar fi fost antisovietic pentru a fi stalinist este una nesustenabila, in primul rand ca sovietismul si stalinismul au fost indisociabile, in al doilea ca GGD a realizat desovietizarea si destalinizarea, fara indoiala cu limitele impuse de apartenenta la lagarul de bloc sovietic. GGD a obtinut cele mai de pret victorii strategice, redobandirea controlului national asupra economiei (desfiintarea sovromurilor, 1956), teritoriului (retragerea trupelor sovietice, 1958) si politicii interne si externe a Romaniei (declaratia de independenta din1964). Cu certitudine, crimele politice nu-i pot fi sterse de niciun progres national, dar nici nu-l pot scoate din istoria sefilor de stat romani, exista o masura in toate, care ne obliga sa luam lucrurile asa cum au fost, cu bune si cu rele.

http://www.contributors.ro/global-europa/moartea-unui-dictator-leninist-amintirea-tovara%c8%99ului-gheorghe-gheorghiu-dej-ve%c8%99nic-vie-in-inima-partidului-a-clasei-muncitoare-a-poporului-un-eseu-de-marius-stan-%c8%99i-vladimir/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: