Nu stiu cine este Masha Gessen, cat de rusoaica este sau cand si cum a ajuns in SUA, inainte sau dupa 1991, ca transfuga sau ca emigranta, nici unde si cu ce bani si-a facut studiile, poate doctorale, poate postdoctorale, detalii care pot consolida un postament de credibilitate. Considerand insa ca totul este exceptional la acest capitol, sunt cateva chestiuni discutabile, in sensul bun al cuvantului, de schimb liber de idei pro si contra, adica, neinhibat de tabuuri sau de corectitudinism politic. Trecand peste faptul ca ideea de “neototalitarism” nu se poate sustine, si am in vedere toata gama de indicatori pe care Hannah Arendt si-a construit conceptul de totalitarism, incepand de la partidul unic, economia de stat si societatea inchisa, in chiar anii grei ai totalitarismului comunist, mi se pare ca Masha Gessen face una din greselile pe care profesionistii nu o fac, cea de decontextualizare, fara a spune, cu alte cuvinte, nimic despre cadrul international in care a aparut fenomenul “independentist” rusesc, care nu este numai rusesc si nici in scadere.
A doua greseala este de “sovietizare”, atribuita, din cate isi poate da seama oricine citeste cu atentie, nu numai regimului Putin, ci si celui al predecesorului Eltan, din moment ce autoarea sustine ca structurile institutionale ale sovietismului nu ar fi fost demontate, ci doar “simbolic demantelate”, si ca s-ar perpetua, chipurile, o idée total imatura, cum numai in emisiunile “Copii spun lucruri trasnite” le mai auzim. Ati argumentat consistent de nenumarate ori ca asa ceva nu se putea reforma sau perpetua, ci doar arunca la groapa de gunoi a istoriei. Insa, da, lui Putin nu i se poate atribui o ideologie profunda si complexa, dar nici nu i se poate reprosa, vremea marilor ideologii a trecut. Desi nu au murit, cum contrar a sustinut Daniel Bell, ideologiile din secolul nostru nu mai au anvergura si ardenta celor din secolul trecut, si cred ca este bine asa, nu trebuie sa-ti mai spuna nimeni ce nuanta sa alegi din evantaiul numit pluralism politic, este treaba electoratului sa o faca. Si ca sa fim cinstiti, in multe tari cu o alternanta normala la putere, marile diferente ideologice dintre partide au disparut, in favoarea pragmatismului, fenomen pe care il observam si in Europa si in SUA.
Cat priveste autoritarismul, nu stiu daca Gessen a auzit de traditia cnutului sau nagaicai, de aceea am intrebat daca este rusoaica-rusoaica, ar fi trebuit sa stie ca dispare greu, sigur, exagerez, pentru a fi si eu putin rau, pentru a prinde ideea ca autoritarismul, in termeni de exercitiu si de supunere, se va atenua in timp, dar nu va disparea niciodata. Cu siguranta, un regim “neototalitar” sau “neosovietic” nu ar fi sustinut ca Statul Islamic este principalul dusman al Rusiei, nu SUA, cum a afirmat, azi, Serghei Lavrov. Si asta la doar cateva zile dupa ce Noam Chomsky a proferat cel mai defaimator afirmationism despre SUA. Cred ca ne putem da seama de evolutie. Fapte bune.