Cand copii sunt dusmanii Americii: Condamnarea la moarte a lui Djokhar Tsarnaev

Djokhar Tsarnaev (21 de ani), autorul atentatelor din 2013 de la Boston (nord-estul SUA), a fost condamnat, vineri, la pedeapsa cu moartea de către un juriu popular, după 14 ore de deliberări. Condamnarea la moarte este ”o pedeapsă adecvată” pentru Djokhar Tsarnaev, a estimat, in aceeasi zi, ministrul american al justiției, Loretta Lynch.

COMENTARIU:

Dosarul Tsarnaev a suscitat cele mai contradictorii interpretari, dintre care nu a lipsit cea potrivit careia ar fi fost o contrafacere CIA. In mediul politic american ideile manipulative ale gramaticii generative a lui Noam Chomsky au o larga circulatie. Prin evenimente create, spune manualul in cauza, poporul trebuie in permanenta sa aiba atentia abatuta si sa traiasca in admiratie fata de guvern.

Daca Djokhar s-ar fi reintors in societate, dupa efectuarea unei pedepse privative de libertate de 20-25 de ani, cand ar fi fost deci inca tanar la patruzeci si ceva de ani, ar fi fost o sansa de elucidare din propria sursa, care nu ar mai fi fost controlata de catre guvernul american. Moartea care i-a fost sorocita de catre justitia federala va face insa sa fie cunoascuta doar versiunea oficiala, ca si in cazul uciderii lui Osama bin Laden.

Privind procesul si sentinta sunt cateva chestiuni sensibile si neuzuale care arata ca nu se doreste ca Djokhar sa mai iasa viu din masinaria justitiei americane. Pronuntarea despre sentinta a Lorettei Lynch, proaspat ministru al justitiei, a fost in mod evident excesiva, de pe pozitii de acuzare, de procuror, nu de ministru al justitiei. Voluntarismul lui Lynch a fost vizibil inca din momentul investirii, cand a declarat, covarsita de demnitatea care i-a fost acordata, ca accederea ei in functia de ministru al justitiei arata ca „orice este posibil”. O asemenea declaratie a rostit, la vremea sa, si dictatorul Nicolae Ceausescu. Aducerea lui Lynch de catre Obama in fruntea justitiei a fost urmata la scurt timp de eforturi procuroristice de scoatere a infractiunilor cu autori de culoare din statistica infractiunilor din SUA. Fara indoiala ca o astfel de statistica cuprinde atat infractiune neagra cat si infractiune alba, insa cand prima este detasata si vanturata opiniei publice nu poate fi calificata decat ca un act cu scopuri politice. Ce a urmat s-a vazut, probabil deocamdata inca in mic, politisti care au fost impuscati in plina zi, in strada. Intamplator sau nu, politistii erau albi.

Apararea a fost dezechilibrata in raport cu acuzarea, liniile de despartire dintre acestea fiind chiar indistincte in privinta respingerii oricarei posibilitati de reeducare si indreptare a acuzatului Djokhar Tsarnaev. In acest caz, as folosi din nou exemplul penibil al procesului lui Ceausescu, cand aparatorii s-au transformat in acuzatori. Este un fapt acceptat in lumea dreptului ca o pedeapsa penala nu trebuie sa duca in mod absolut la distrugerea fizica sau sociala a individului, mai ales daca este tanar, ci trebuie sa duca la constientizarea greselii si la posibilitatea de recuperare educativa sau sociala. In fond, Djokhar era aproape un copil, avea 19 ani, cand fratele sau a comis atentatul, la care a fost complice, discernamantul lui era inca departe de a fi fost cristalizat. Excesiva, ca o predeteminare sau o fortare a pedepsei cu moartea, a fost si acuzarea supravietuitorului Tarnaev de „folosirea unei arme de distrugere in masa”, o denaturare juridica a sensului militar al expresiei.

Hazardul, parca pentru a pune in oglinda discrepanta de atitudini ale politicii si justitiei americane, a facut ca sambata fostul presedinte egiptean Mohamed Morsi, emanat de catre confreria Fratia Musulmana, sa fie condamnat la moarte pentru violențele comise în timpul revoltei din 2011, din timpul mandatului sau de un an. Reactia SUA, anuntata duminica, de catre un oficial al Departamentului de Stat, a fost de “profunda ingrijorare” fata de condamnarea la moarte a presedintelui islamist. Doua condamnari la moarte, Tarnaev si Morsi, o singura cauza, islamismul, un dublu standard, politico-juridic.

http://www.agerpres.ro/externe/2015/05/15/ministrul-american-al-justitiei-condamnarea-la-moarte-o-pedeapsa-adecvata-pentru-tsarnaev-23-42-32

http://www.mediafax.ro/externe/cronologie-doi-ani-de-proceduri-judiciare-in-cazul-atentatului-de-la-maratonul-din-boston-14275424

http://www.mediafax.ro/externe/djohar-tarnaev-al-62-lea-detinut-care-intra-in-culoarul-federal-al-mortii-in-sua-14276660

http://www.dw.de/atentatele-de-la-boston-un-verdict-nea%C5%9Fteptat/a-18453820

http://www.agerpres.ro/externe/2015/05/17/sua-profund-ingrijorate-de-decizia-condamnarii-la-moarte-a-lui-mohamed-morsi-09-30-24

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: