Olog, olog, dar nu si orb: Victor Ponta vede apropierea pericolului, dar si cine ar putea sa il indeparteze

DNA este o creatie americana, o chestiune cunoscuta si asumata public. Prin urmare, nimeni nu poate pune la indoiala influenta americanilor, fapt destul de vizibil si prin drumurile batute intre DNA si Ambasada.

De pe patul de spital din Turcia, Victor Ponta, cu interimari in Kiseleff si la Victoria, stie acest lucru, simte ca se apropie momentul cand chemarea lui la DNA nu va mai putea fi evitata. Opozitia il asteapta cu infrigurare, circula deja un cuvant de ordine sa fie prin apropiere la inceputul lui iulie, cand parlamentarii ar putea fi chemati din vacanta, pentru acest subiect.

Reactiile politico-militare si geopolitice post-interimare ale lui Ponta ar putea fi puse in legatura cu cautarea unei iesiri din locul stramt in care a ajuns si care ameninta sa devina si mai stramt. Am in vedere dispozitia pe care a transmis-o in PSD, de a vota Strategia de Aparare, ceea ce s-a si intamplat, un document pe placul americanilor, dar cu prevederi controversate, argumentabile mai degraba constitutional decat politic sau politicianist, cat si neavizarea de catre ministerul de externe, cel putin o ciudatenie, avand in vedere traditia europeana a unei politici externe si de aparare comune. Controversele ar fi fost usor inlaturate, daca s-ar fi dat un ragaz, chiar si cel mai scurt posibil, de revizuire si de gasire a consensului, dar se pare ca au contat conjunctura si imperativul, totul sa se intample acum, nicio clipa mai tarziu.

In al doilea rand, am in vedere ingrosarea atitudinii sefului guvernului roman de vector al intereselor americane in Romania, poate prea la concurenta sau chiar deasupra cu cele nationale. Dupa ce Consiliul de Securitate al Rusiei (echivalentul CSAT) a avertizat ca Romania va deveni automat tinta potentiala pentru Rusia prin gazduirea elementelor scutului anti-racheta, Ponta a scris pe Twitter: „Resping categoric ameninţările şi criticile formulate de diverşi oficiali ai Federaţiei Ruse! Nu ne intimidează şi nu ne schimbă strategia!”. O afirmatie la fel de invalida ca si autorul, care nu mai are temporar calitati oficiale, dar si ca tactica, nu devii provocator si nu te iei in coarne cu cine nu-ti da mana. Cel putin astfel de critici circula prin medii de specialitate, think tank-uri si ong-uri. Nu este vorba de a ne schimba strategia, ci de diplomatie, o logica a provocarii nu este productiva, o politica externa de cultivare a increderii face mai mult decat incordarea.

Daca, din pozitia ingrata in care se afla, Victor Ponta mizeaza pe influenta si sprijinul americanilor, este de asteptat sa sustina nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, anuntata de catre presedintele Klaus Iohannis. MRU este un colaborator de succes al diplomatiei, politicii si serviciilor de informatii americane, dar si un apropiat al Fundatiei Soros, acest ultim fapt fiind criticat si vazut ca o vulnerabilitate de catre unii parlamentari PSD. Ilie Sarbu, liderul senatorilor social-democrati, s-a grabit si a anuntat ca PSD nu-l va vota pe MRU la SIE. Ramane de vazut daca va fi un conflict intre ginere si socru si cuvantul cui il va respecta PSD. Urmeaza, probabil luni, un BPN al PSD si o reuniune a coalitiei pentru discutarea nominalizarii lui MRU. Sa asteptam turnesolul.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: