O sansa coabitarii: Votul extra-guvernare al coalitiei

Motto: Pentru a fi o arta a compromisului, politica are nevoie de un capital de flexibilitate (F. P.)

Regula este ca o coalitie de guvernare trebuie sa voteze solidar orice proiect de lege sau de masuri al guvernului. Existenta unor proiecte comune sau diferite in afara coalitiei sunt posibilitati nereglementabile in niciun protocol fondator, acestea de obicei fiind la latitudinea votului de constiinta sau pe interese specifice.

In aceasta marja de intelegere ar trebui sa se incadreze si votul coalitiei de guvernare pe nominalizarea la sefia SIE, facuta de catre presedintele Klaus Iohannis. Prin urmare, votul coalitiei pe acest subiect nu ar trebui normativizat, nu ar trebui facuta o problema de razboi rece intern daca PSD, UNPR si ALDE vor vota diferit.

Inchistarea intr-o mentalitate sau atitudine de bloc pe votul extra-guvernare, mai ales cand in coalitie s-au anuntat pozitii diferite de vot pe numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, un profesionist recunoscut al domeniului, risca sa genereze in mod gratuit un handicap pentru stabilitatea guvernarii. Copresedintele PNL Vasile Blaga a sesizat deja acest „proiect de greseala” al PSD, aflat pe maini interimare, speculand, azi, de la Piatra-Neamt, ideea ca „PSD e incercuit privind votul pentru SIE, care poate fi si baza unei noi majoritati.”

Nu orice mar aruncat de opozitie in coalitie trebuie sa devina unul al discordiei. Daca am inteles bine, la premierul Ponta functioneaza aceasta idee, ca un vot diferit al membrilor coalitiei a propunerii MRU este extra-guvernare, deci nu este un cap de tara. In plus, exista cutuma ca cel mai intelept cedeaza, coabitarea chiar are nevoie de o reincalzire, iar speta pe votul sefului SIE este chiar nimerita. Un act de bunavointa ar putea conta pentru coabitare, care, oricum, chiar daca nu va avea ecou politic, nu va trece neobservat de catre ong-uri, societatea civila si electorat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: