Alegerile anticipate: Nevoia de ceilalti si de un compromis politic rational

Posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate a inceput sa preocupe, explicit, atat dreapta cat si stanga, desi fiecare o face de pe pozitii diferite. PNL a anuntat, sambata, prin prim-vicepresedintele Ludovic Orban, ca isi doreste anticipate, dar ca ar fi greu de organizat, constitutional. Dificultatea ar consta, dupa parerea lui Orban, ca „este puțin probabil ca actualul Parlament să respingă două guverne după o demisie a lui Ponta.” Ideea care se desprinde din aceasta exprimare, oarecum sibilinica, este certitudinea PNL ca premierul Victor Ponta va fi obligat sa demisioneze, cel mai probabil datorita problemelor juridice care ii sunt puse in sarcina, dar majoritatea electorala va continua sa fie un handicap pentru liberali, chiar daca ar veni la guvernare, de care ar putea scapa numai prin alegeri anticipate. Dibuim, aici, o recunoastere implicita a slabiciunii electorale actuale a PNL, oricand aducatoare de instabilitate, dar, as adauga, si o doza de incertitudine privind viitorul electoral al liberalilor. Prin urmare, demisia lui Ponta, despre care Orban spune ca este „necesara si inevitabila”, desi ii cred mai mult cea de-a doua asertiune, nu ii va satisface PNL in mod automat sau de o maniera transanta vointa de putere.

De cealalta parte, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a transmis de la Alexandria cuvant de odihna si de concediu in partid, pentru a putea face fata unei motiuni, in septembrie, sau unor eventuale situatii neprevazute, in toamna, inclusiv de alegeri anticipate, atragand atentia asupra vehicularii frecvente a acestor idei, in ultimul timp, de catre PNL. PSD, a precizat Dragnea, nu-si doreste alegeri anticipate, ci stabilitate, nici demisia lui Victor Ponta, cel mai bun premier pe care l-a avut Romania, partidul fiind pregatit sa castige viitoarele alegeri, la termen sau anticipate. Spre deosebire de un mesaj anterior al lui Orban, mai crispat, care-i alerta pe liberali despre posibilitatea de a-si intrerupe concediile, cel al lui Dragnea este mai relaxat, desi PSD-ului ii lipsesc analiza esecului de la prezidentiale, clarificarile ideologice si, evident, Congresul care ar fi putut sau ar putea face aceste lucruri. Daca pe durata guvernarii rezultatele economico-sociale ar putea fi considerate acoperitoare pentru multe lipsuri, cele ideologice si organizatorice, de partid, vor capata o alta aspectare in cazul unor alegeri neprevazute, fara indoiala. In plus, PSD mai are si problema medicala a lui Victor Ponta, care-i limiteaza mobilitatea (s-a vazut si la Nadlac). Daca pe altii piciorul in ghips i-a salvat, acum speta si consecintele sunt reale.

Niciun partid nu poate fi si cu burta plina si cu slanina in pod. Orice partid are nevoie de ceilalti si de un compromis politic rational.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: