Orgiile Barbie: Prima carte, ultima cadere

O analiza care porneste de la dreapta, nu de la stanga, privind retragerea lui Victor Ponta de la conducerea PSD poate parea cel putin ciudata. Insa daca nu vom intelege ca dreapta a declansat un razboi preventiv asupra stangii, motivata de ambitii politice excesive, aidoma celor geopolitice din deceniul bellic american, nu vom avea nicio sansa sa ajungem la sursa raului care a transformat competitia democratica a partidelor intr-una lipsita de scrupule. In urmarirea si vanatoarea politica din teritoriul irakian invadat, americanii au pus, ne amintim, imaginile adversarilor pe cate o carte de joc, incepand cu tinta cea mai importanta pe cartea cea mai mare. Daca aceeasi simbolistica ar fi fost sau este utilizata de catre Iohannis si PNL pentru inlaturarea lui Victor Ponta de la sefia Guvernului si a PSD, fara indoiala ca prima carte i-ar fi fost sau ii este rezervata. Dupa retragerea de ieri si dupa chemarea de azi la DNA, cartea Ponta este deja inclinata, ar fi ultima cadere, daca se va continua sa se traga de sforile papusii Barbie.

Care ar fi cheia de interpretare rationala a retragerii lui Ponta? In primul rand, ca este o manevra tactica, nu strategica. Cei care-i asteapta sau ii cer demisia imediata “si” din functia de premier ori nu au citit bine anuntul de pe facebook, ori supraliciteaza o falsa victorie, amagindu-se ca Ponta ar fi cedat pozitia de partid datorita asalturillor lor de presiune si ca, daca le vor intensifica, premierul va fugi cu lasitate de la postul incredintat de catre electorat. Victor Ponta nu a folosit cuvantul “demisie” ori expresia “depunere de mandat” sau de “pas inapoi”, ci si-a anuntat “decizia de a nu mai ocupa nicio functie de conducere in partid, pana in momentul in care imi voi demonstra nevinovatia”, cu alte cuvinte o problema temporara, inauntrul unui termen, ceea ce inseamna autosuspendare, pana cand cauzele care au generat-o vor primi o solutionare.

In al doilea rand, este un act unilateral, izvorat din vointa personala, nu a altora si, mai ales, de responsabilitate fata de partid, aceasta ultima chestiune avandu-si originea in posibilitatea de alegeri anticipate, pe care PNL si le doresc mai explicit si mai vocal ca niciodata. Este evident ca PNL incearca sa-si creasca sansele ajungerii la guvernare prin legarea alegerilor anticipate de o solutie “Barbie” in dosarul juridic al premierului Ponta. Cand spun “Barbie” nu o fac ca figura de stil, ci, din pacate, ca o probabilitate foarte mare ca unii procurori sa fie manevrati precum o papusa, din moment ce incalca prezumptia de nevinovatie, inscrisa in Constitutie. Cele doua evenimente, anuntarea intentiei de anticipate si chemarea la DNA, au capatat, brusc, in ultimele zile, o amplificare ca de pregatire a opiniei publice, amplitudinea si rapiditatea cu care s-au succedat alimentand ideea ca nu ar fi intamplatoare. Cred ca aceasta legatura va deveni tot mai vizibila, pentru din ce in ce mai multi.

In al treilea rand, se inchide principala directie de atac catre PSD, care va putea sa se ocupe cu mai multa destindere, incredere si eficienta de problemele vietii interne, eventual de cele de campanie. Cred ca solutia interimatului a avut un bun inceput de experimentare, un eventual congres, cel putin atata timp cat coalitia va functiona, continuand linia de buna guvernare, nu ar fi tactic indicata din doua considerente. Primul, Ponta nu ar trebui expus, un congres ar trebui sa se pronunte pentru un nou leadership, ori nu schimbi calul in galop, cu atat mai mult daca e in fruntea cursei. Al doilea, s-ar da apa la moara PNL, i-ar confirma tendentiozitatile si speculatiile, ar spune ca mazilirea presedintelui principalului partid de la guvernare nu ar fi compatibila cu un bun premier si o buna guvernare. Altfel spus, partidul ar submina autosuspendarea, pozitionandu-se, volen nolens, in siajul afirmatiilor lui Traian Basescu, ca aceasta ar fi “o miscare de imagine” a lui Victor Ponta, ori ale Alinei Gorghiu, ca ar fi “o diversiune”. Ce ar putea face PSD ar fi o declaratie politica de solidaritate cu decizia lui Victor Ponta si de confirmare sau clarificare a conditiilor de incetare a autosuspendarii.

Decuplarea functiilor de presedinte de partid si de sef de guvern nu este o idée noua, a mai fost abordata si de catre stanga si de catre dreapta, cred ca nici cumulul, nici decuplarea nu sunt bune sau rele prin ele insele, catre asemenea calificari le poate conduce doar mediul in care se exercita, una sau alta. Poate ca presiunile crizei grecesti sau ucrainene, ori, intern, posibila campanie electorala ar fi oportune si pentru o astfel de experimentare, desi parerea mea este ca partidul si guvernarea sunt doua lucruri distincte, care nu se pot amesteca, mai ales in conditii de coalitie, care, cum corect a subliniat presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, trebuie sa mearga mai departe. In ipoteza ca o pronuntare judecatoreasca il va obliga pe premier sa plece din fruntea Guvernului, reactivarea interimatului, pe perioada determinata constitutional si, apoi, gestionarea curenta, pana la alegeri anticipate, daca va fi cazul, vor fi solutii necesare si legitime, pentru stabilitate. Oricum, pana la definitivarea expertizei contabile, in august, cand Ponta va fi din nou audiat, masuri dispuse, azi, de catre DNA, nimic nou, pe frontul care-i opune pe premier si procurori, nu ar trebui sa se intample. Fapte bune!

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: