Acordul de „salvare” a Greciei: Solutie sovietica, sustinere americana si decontare germana

Niciunul dintre liderii zonei euro care au incheiat cel de-al treilea acord de asistenta financiara pentru Grecia nu exulta de bucurie. Posibilitatile de implementare, rezultatele asteptate sau chiar ducerea pana la capat a acordului sunte teme ale neincrederii care persista si dupa semnare. Temerea celor care au decis acordarea banilor este ca s-ar putea sa nu-i mai vada inapoi niciodata, cu atat mai probabil pe cei din trecut.

Grecia este o tara falita, uriasa datorie acumulata este nesustenabila. In termenii contabilicesti de care a fost acuzata, Angela Merkel a inteles cel mai bine situatia si perspectiva Greciei, cand a propus un Grexit temporar, pe cinci ani de zile. Dar telefonul lui Barack Obama si amenintarea prabusirii imaginii germane la bursa vorbelor americane au convins-o sa accepte un nou acord, de ultima instanta.

De cealalta parte, o Grecie efectiv inrobita, prin de-suveranizare si de-democratizare, legile urmand a fi trimise mai intai la C.E. si F.M.I. si abia apoi in Parlament, cat si printr-o austeritate aproape primitiva. Multe generatii de greci vor cunoaste iobagia, prin legarea de glia creditorilor internationali, iar notiunea de economie nationala aproape ca va disparea din vocabularul politic si economic grecesc.

Ar fi util de aflat, cred, pentru constientizare si actiune politica, daca tabloul Greciei post-acord apare la fel intr-un flash politic central-est-european si intr-un selfie grecesc, ca un teatru de beligeranta, adica, dupa cum vad eu, economica, financiara, fiscala si bugetara, in care bocancul speculatiei camataresti occidentale apasa pe grumazul suveranitatii nationale a unui popor sud-est-european.

Poate, in aceeasi idee, ar trebui sa descifram si talcul unei intrebari, unde s-a aflat C.E. cand Grecia s-a afundat in datorii, prin cele doua programe de asistenta financiara anterioare, fara niciun rezultat in urma reformelor? Unde ar fi putut sa fi fost creierul unei speculatii camataresti, a carei strategie este tocmai vanarea cu capcana inglodarii in datorii, daca nu in strategia insasi?

Cu toata pedepsirea Greciei cu o austeritate excesiva, exista, totusi, o preocupare serioasa a tarilor euro, in principal a Germaniei, fata de consecintele ramanerii Greciei in zona monedei unice. Singura care a salutat-o, ca un „acord credibil”, a fost Casa Alba, de unde vedem ca nu numai grecii, ci si americanii fac daruri. Acordul nu are nimic de-a face cu economia sau cu reformele, ci cu geopolitica.

Practic, solutia sustinuta de catre americani este una sovietica, de care intr-un final tardiv si dezastruos si sovieticii au fost nevoiti sa fuga, respectiv de pomparea de bani, fara intoarcere, in zonele de influenta geopolitica. Grecia este tara NATO, in care americanii sunt interesati sa-si pastreze controlul geopolitic, dar cu bani europeni.

Pe de alta parte, dolarul si SUA sunt incomodate destul de puternic de catre competitia euro si UE. Daca disparitia celor doua entitati europene ar fi provocata de catre o unda de domino a unui Grexit, enormul castig financiar si economic pe care americanii l-ar obtine ar fi net superior pierderii oricarei pozitii strategice, inclusiv a celei grecesti, foarte probabila, avand in vedere interconexiunile organice dintre NATO si UE.

Germania si celelalte tari euro stiu ca banii lor se duc intr-o gaura neagra, in plus si pentru un interes geopolitic american, ca decontarile, preponderent germane, le vor trage in jos, ceea ce va face ca un final „sovietic” sa fie inevitabil, problema nu va fi de daca, ci doar de cand. Un club select cu datornici este un nonsens, europenii vor fi obligati sa se intoarca la manualul de economie si sa-l lase americanilor pe cel de PR.

Avertismentul lui Varoufakis, „Europenii, inclusiv cei cărora nu le pasă deloc de Grecia, trebuie să fie atenți” trebuie receptat nu numai in cheie democratica, ci si economica, cele doua domenii fiind inseparabile. Daca Grecia va iesi sau va fi exclusa, suveranitatea si cresterea ambelor parti vor fi salvate. Altfel, crizele vor transforma ajutorul de salvare intr-unul de inmormantare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: