Demisia premierului Victor Ponta: Coabitarea nu este facultativa, este un efect imperativ al scrutinurilor

Presedintele Klaus Iohannis si dreapta politica sunt foarte aproape de a obtine puterea totala. Urmarind pas cu pas scoaterea din joc a liderilor stangii si instaurarea monopolului pe esichierul politic, cercul este pe cale sa se inchida. Ar mai fi doi pasi pana la atingerea scopului, obtinerea demisiei premierului Victor Ponta si castigarea viitoarei majoritati electorale.

Practic, cei doi pasi sunt si cei mai grei, avand in vedere o serie de conditionari ale separatiei puterilor, electorale, constitutionale si juridice. Cele doua ramuri ale puterii executive sunt egale, ca partajare de atributii, inclusiv ca salarizare, si independente, ca functionare. Coabitarea lor a fost hotarata prin alegeri parlamentare si prezidentiale, prin urmare nu poate inceta decat prin aceleasi proceduri democratice.

Afirmatia “mi-i doresc la guvernare”, facuta de Iohannis, cu referire la liberali, este cel mult un moft caragialesc, in plan personal, dar nedemocratic, in cel politic, daca nu este efectul unei noi majoritati, printr-o noua coalitie sau prin noi alegeri. De ce si-ar da Victor Ponta demisia, cunoscand ca pana la a fi demonstrata orice acuzatie este o ipoteza, nemaivorbind de calomnie politica, de proces de intentie politic sau, daca nu va fi dovedita, de ajungerea unor neaveniti la guvernare, prin mijloace josnice, mincinoase?

Raspunsul il aflam in declaratia de miercuri a premierului Ponta, la B1 TV, ca si-ar da demisia de la sefia Guvernului daca succesorul ar fi din coalitie si daca in acest sens ar semna un acord cu presedintele Iohannis. Cand ambitiile de putere blocheaza coabitarea dintre premier si presedinte (respingerea propunerii de ministru la Transporturi, nepromulgarea Codului Fiscal etc.), scrupulele politice cer o reactie, un compromis rational.

Unilateral, Victor Ponta poate renunta la pozitia de premier, dar coabitarea presedintelui Iohannis nu este cu premierul, ci cu guvernul si cu majoritatea parlamentara, care, dupa raportul net de forte de la ultima motiune, nu vor putea fi schimbate decat printr-un alt scrutin parlamentar. Acordul pe care-l cere Ponta este de respectare a scrutinurilor care au decis coabitarea, deci de continuitate pana la noi alegeri, dar si de garantare a stabilitatii si cresterii, cele doua valori ale celei mai bune guvernari democratice.

Declaratia lui Ponta deschide, teoretic in acest moment, calea spre penultimul pas al strategiei “pas cu pas”. M-as mira ca partida Iohannis-PNL sa nu-l faca, imbatata de strategia „bascularii”, din noiembrie, care i-a aratat ca poate sa rupa orice ritm si sa dea peste cap orice sondaje si asteptari. In functie de la ce formatiune din coalitie va fi noul premier, de la UNPR sau de la ALDE, am putea asista la o formula edulcorata a coabitarii, cu un premier de dreapta si un guvern majoritar de stanga. Deci, pentru a fi clar, coabitarea a facut-o electoratul si tot el o va desface, daca va crede de cuviinta, iar acordul de care este conditionata demisia este de continuitate, de stabilitate si de crestere.

Pentru PSD, se pun trei probleme dupa retragerea lui Victor Ponta de la sefia formatiunii. Prima, de continuitate, ca si in cazul guvernarii, expertiza fostului sef de partid va fi la dispozitia echipei de leadership, care va trebui sa-si asume o conducere colegiala, in noile conditii. A doua, de unitate, si cred ca in acest sens alegerea unanima a presedintelui interimar este cel mai puternic semnal. Cel mai mare partid trebuie sa fie si cel mai unit, care impreuna il fac si cel mai puternic. A treia, Congresul, convocarea lui va trebui sa fie luata in discutie, dar nu cred ca este o urgenta pentru acest an, ar parazita si mesajele de continuitate si de unitate, optima ar fi anul viitor, in preajma incheierii ciclului electoral si de guvernare. Anticipatele sunt, in prezent, doar o idée, o dorinta a PNL, daca vor fi, se va actiona pe masura, nu ar trebui sa fie o tema de panica: faptele fac cea mai buna campanie, iar o strategie castigatoare nu se schimba!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: